Annons
Med anledning av artikel om förväxlad apodos i NH.
 
Hur kan det trots alla kvalitetssäkringsprocesser ändå bli fel när man hämtar sin medicin på apoteket?
 
Min mor, 80 plus, betalar varje månad en avgift för att apoteket och Apodos ska säkra upp att det blir rätt dos och medicin.
 
När det nu var dags att hämta den nya Apodosrullen beger sig mamma med hjälp av färdtjänst till apoteket. Hon fick lämna/visa sin legitimation som scannas för id-kontroll. Receptarien går iväg med legitimationen och kommer tillbaka med en Apodosrulle där etiketten på Apodosen ska stämmas av mot id. Det är här det går riktigt fel!
Personalen kontrollerar inte att det är rätt namn som står angivet på etiketten och fel medicin lämnas ut. Mamma utgår naturligtvis från att det är rätt, hon har ju lämnat sin legitimation.
 
Enligt Apotekschefen uppmärksammas felet på kvällen samma dag men man kan inte eftersöka mamma på grund av de nya regelverken…. men himmel, någonstans måste vi faktiskt börja tänka lite. Mamma har ett ganska ovanligt namn, det finns hur många möjligheter som helst att söka upp, ringa och varna. Men det finns ett regelverk som syftar till att skydda individens integritet som förhindrar denna efterforskning.
 
Mamma skulle precis ta den när hon upptäcker att det är fel namn på etiketten. En felaktig tablett och vi skulle mist vår fina mamma.
 
GDPR har ett gott syfte men någonstans måste vi känna oss trygga i att vi blir kontaktade om något går fel i processen.
 
Mamma fick själv åka till apoteket igen och påpeka felaktigheten. Svaret som lämnades i kassan… Det kan gå fel…. Mamma som i det läget var både, arg, ledsen och förbannad fick lämna apoteket med rätt medicin men inte ett ord om kompensation, eller ursäkt.
 
De med Apodos är extra utsatta och måste kunna lita på att den här typen av fel inte kan hända. Någonstans borde det finnas någon som vågar ifrågasätta regler när det kan bli så otroligt ödesdigra konsekvenser av att inte agera.
 
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Hansson (C) träder in som kommunstyrelsens ordförande

Nyheter Kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M) har erkänt sexköp och lämnar omedelbart alla uppdrag. Förste vice ...

Häcken växer kämpahög – kanske

Bostad En vacker hög häck som skyddar både mot insyn och blåst vore toppen. Men hur gö...

Kungsbackas högste politiker köpte sex – avgår

Blåljus Moderaten Hans Forsberg, kommunstyrelsens ordförande, har köpt sex. Nu lämnar han alla sina politiska uppdrag. Kommunstyrelsens ordfö...
Annons