Annons

Debatt: Hur kan ni vara så säkra på att Sverige valt fel väg?

Debatt | 13 Augusti 2020 19:00

Debattören ifrågasätter de som enbart ser till smittspridning per capita och sen går direkt på hur länderna skött sitt skydd mot coronasmittan.

FOTO: Pixabay

Många säger att Sverige har haft en mycket dålig strategi för att möta det fientliga angrepp som Sverige idag utsatts för av covid-19. De tar då upp dödstal per capita och jämför med andra länder men stannar där. Onekligen måste man ju reagera på de höga dödstalen men för mig får jag mer frågor än att jag kan dra slutsatser av det. Per capita säger ju inget egentligen om de förutsättningar som råder och de är inte de samma trots att våra samhällen är ganska lika.

Jag ifrågasätter de som enbart ser till per capita och sen går direkt på hur länderna skött sitt skydd mot smittan. Innan man gör det måste man fråga sig bl.a. följande, anser jag i alla fall:
• När kom smittan till landet?
• Vilken kunskap hade vi om smittan då?
• Hur lång tid var det emellan smittans ankomst och när länderna vidtog sina åtgärder?
• Hur drabbade den landet?
• Var blev utbrottet som störst?

Hur och när smittan kom till vårt land är nog rätt svårt att veta men med de höga dödstal som vi har och som redan nådde höga höjder i mars kan jag gissningsvis nog utgå ifrån att smittan kom senast i månadsskiftet januari/februari. Smittan härjade utan att vi kunde se den.
Den grupp som har fått ta den största smällen är enligt svensk läkartidning invandrargruppen.

Stora skillnader i smittspridning

SVT har visat på stora regionala skillnader på hur smittan spridits. Det är framförallt tätbebyggda områden där trångboddheten är stor och där är det råder generellt en sämre folkhälsa. Sveriges befolkning består till en fjärdedel av invandrare och denna grupp har en kraftig överdödlighet.

I Expressens ledare den 2 juli 2020, framgår det om denna dödlighet hade gällt hela befolkningen hade dödstalen varit 44 000. En annan faktor som gör att denna grupp är mer utsatt enligt folkhälsomyndigheten (FHM) för smitta är deras arbeten. Deras yrken har en hög smittorisk. Tänk under februari då de genom färdtjänst körde äldre till olika ställen. Många är dessutom anställda inom vård och omsorg som vårdbiträde eller undersköterskor på servicebostäder för äldre eller hemtjänst.

Av Svensk läkartidning den 30 juli 2020 framgår det att det höga dödlighetstalet i mars visar på att landet fick en enorm attack av viruset flera veckor före. De säger följande:
”En kraftig överdödlighet bland invandrare med låg grad av etablering i Sverige redan i mars antyder att ett omfattande utbrott av covid-19 i delar av befolkningen sannolikt pågick redan flera veckor tidigare än känt. Vid denna tidpunkt, innan samhällsspridningen var känd, hade social distansering ännu inte tydligt rekommenderats”.

Fick in smittan tidigare

Jag tror att Sverige fick in smittan tidigare än våra grannar med undantag från Finland. De lyckades stoppa en enskild händelse innan den kom ut till finska befolkningen. Sverige lyckades också enligt FHM spåra och stoppa smitta från de länder som ansågs vara riskländer men smittan kom från andra länder som Storbritannien och USA.

Med hänsyn till det jag tagit upp anser jag att Sverige hade troligtvis haft de höga dödstalen i mars och april även om vi stängt ner under mars månad samtidigt så som de övriga nordiska länderna gjorde.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Tidsbokning och max två besökare på äldreboenden

Vård Klockan tio idag bjöd kommunen in till pressträff för senaste informationen om hur covid-19 påverkar verksamheten. ...

Halländsk bokmässa inställd

Nöje & Kultur För första gången på sju år ställs bokmässan i Halland in. Restriktionerna som följer ...

Indiska stänger på Kungsmässan

Jobb & Pengar När coronan bröt fick butikerna på Kungsmässan möjlighet att begränsa sina öppettider, och en del ...
Annons