Annons
Hjälp mig att begripa hur en portion mat kan kosta 200 kronor på kommunens omsorgsboende!
 
För cirka 25 kronor kan jag köpa en djupfryst matportion i affären. Då har tillverkaren, grossisten och affären tjänat pengar. Maten är lika god som kommunens, fast inte så variationsrik och jag måste sitta ensam hemma och äta.
 
Går jag till en lunchrestaurang får jag för cirka 100 kronor en mycket god lunch inklusive påkostad salladsbuffé, dricka, kaffe med en kaka och sitter inte ensam hemma. Dessutom måste maten vara mycket god eftersom konkurrensen är stenhård.
 
Mina funderingar: Kostnader för maten består av fasta och rörliga. Den fasta kostnaden finns. Den rörliga består i huvudsak av det som ingår i maten. Om man nu antar att maten som inköps kostar högst 25 kronor, så ligger den fasta kostnaden på 175 kronor per person.
 
Eftersom jag betalar 64 kronor för en måltid bidrar jag med 39 kronor till övriga kostnader och ju fler som äter ju mer pengar bidrar. Jag har aldrig hört talas om en restaurangägare som sagt att ju fler som äter ju mer förlorar jag.
 
Nu har jag inte tagit hänsyn till den sociala biten. Hur många som idag besöker kommunens omsorgsboenden för att få riktig mat och äta den i andras sällskap.
För djur har Jordbruksverket fastställt hur länge en häst, ett svin, en hund och så vidare får vara ensam och utan sällskap. Det är på tiden att de inbegriper även människan.
Min reflektion är att om matkostnaden är 200 kronor per person så är administrationen kring maten alldeles för stor.
 
 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Därför lämnade Pappila

Ishockey Det var ingen dramatik bakom Tony Pappilas beslut att lämna Hanhals Kings. Han fick inte ihop livspusslet helt enkelt. &...

Prydligt i trädgården med bark

Nyheter Snygg, lättskött och en välmående trädgård. Det vill nog alla ha. Täckbark och ...

Behövs inte skattepengarna till annat än torget?

Debatt 6/6 2012 invigdes Kungsbacka Torg vilket kostat ca 26 miljoner av våra skattepengar att bygga om. Nu drygt 8 år senare är det ...
Annons