Kungsbacka är en växande kommun. Vilket innebär att fler bostäder, förskolor, skolor, etcetera kommer till.
Vi är också inne i en klimatförändring som kan äventyra våra framtida livsmiljöer drastiskt. De hus som byggs kommer att hålla i 50-100 år. Därför är det viktigt att det byggs klimatanpassat och få ner koldioxidutsläpp och växthusgasers utsläpp.
I Kungsbacka har intresset för passivhus varit klent, trots att tekniken finns här (Eksta). Tekniken har också gått framåt, plusenergihus.
De mål som kommunfullmäktige antagit kan inte nås utan rejäla sänkningar av energianvändning vid nybyggnation. Kommunen ska förhandla med byggbolagen för att främja energisnålt byggande.
Vad är ett lågenergihus? Ett lågenergihus ska förbruka få kilowattimmar och ha låg miljöpåverkan. Det ställer höga krav på byggnaden, värmesystem, energislag, ventilationssystem, varmvatten och hushållsapparater som kyl/frys, disk och tvättmaskin.
Begreppet lågenergihus har än så länge ingen fast definition i Sverige.
Ett passivhus har så lågt värmebehov, även när det är riktigt kallt på vintern, att den lilla värme som behövs kan föras in i rummen med den värmda luften.
En motion från socialdemokraterna har lämnats in till kommunfullmäktige angående att anpassa byggandet av nya bostäder till nära nollvisionen.
"98 procent av alla vi möter är positiva"
I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.