Annons

Debatt: Brist på legitimerad personal

Debatt | 21 April 2021 13:20

Coronapandemin visar att region Halland behöver satsa strategiskt på test och analys.

Den 15 april var det biomedicinska analytikerdagen, vilket firas av vårdpersonal världen över. Under pandemin har denna yrkesgrupp arbetat med hundratusentals covidtester i veckan för att förse vården med test och analyskapacitet i kampen mot covid-19.

Pandemin satte regionernas brist på legitimerad personal i obarmhärtig blixtbelysning. Sveriges testkapacitet slog i taket i samtliga regioner, prover fick skickas utomlands och det hela följdes en intensiv ansvarsdebatt. Det blev uppenbart hur viktigt det är med legitimerad kompetens som kan göra kvalificerad analys. Det gäller inte bara av covid-prover utan också av alla dessa livsavgörande provsvar för cancer, infektioner med mera som levereras dagligen till landets patienter. För grundproblemet handlar inte om brist på lokaler, instrument eller utrustning utan om att det saknas personal med rätt kompetens. Det behövs tusentals fler legitimerade biomedicinska analytiker till landets laboratorier och 18 av 21 regioner rapporterar brist på yrkesgruppen enligt Socialstyrelsen.

I pandemins spår riskerar regioner snarare att tappa biomedicinska analytiker, eftersom andra aktörer börjat konkurrera om kompetensen. Denna yrkesgrupp blir allt mer eftertraktad i läkemedelsindustrin, på myndigheter, inom djursjukvård och inte minst i den växande gruppen av privata företag som gör ”livsstilstestning” eller agerar underleverantörer till regioner. Det är klart att biomedicinska analytiker då väljer bort regionerna, när andra arbetsgivare erbjuder bättre löneutveckling och sundare arbetsmiljö.

Region Halland måste vara en attraktiv arbetsgivare för att motivera att fler biomedicinska analytiker vill söka sig till och stanna inom regionen, där de behövs mer än någonsin. På andra sidan krisen vill Vårdförbundet se en nationellt reglerad specialistutbildning och att biomedicinska analytiker får möjligheten att specialisera sig inom specifika områden.

Till dess väljer vi att uppmärksamma Sveriges alla biomedicinska analytiker på deras dag – tack för att ni finns!

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Många handelsanställda rädda för smittorisk

Nyheter Många handelsanställda är rädda för att bli smittade av covid-19 på sina arbetsplatser. – Våra medlemmar ...

Förare saknade körkort och hade kniv

Nyheter Det var i fredags klockan 15.45 som en polispatrull stoppade en bil som körde på Onsalavägen. Då upptäcktes ...

Skadan som orsakar oro

Fotboll När ställningen var 1–1 i den första halvleken blev Lindomes lagkapten Hannes Nordström liggandes på planen med ...
Annons