KRÖNIKOR 2024-04-26 KL. 14:00

Promenad för kropp och själ

Promenad för kropp och själ

TV-klipp och nyheter

Idag är det Promenadens dag, och det sägs ju vara väldigt hälsosamt att promenera. Minst 150 minuter i veckan rekommenderas vi promenera, så givetvis bör vi ge oss ut för att hedra en dag som denna. Vi kan ta en sväng hemma i närområdet, men jag känner att det nog bör ske lite ståtligare. Är bara vädret vackert, så tänker jag bege mig till mitt speciella paradis, naturreservatet Näsbokrok på Ölmanäshalvön i Åsa. Där finns allt man kan önska för en strålande promenad. Att gå runt på Näsbokrok ute vid havsbandet bland klippor, ljunghedar och klapperstensfält är verkligen en lisa för själen. Varje gång jag är där skänker jag tacksamma tankar till länsstyrelsen, som högst miljöanpassat gjort området lättillgängligt med spångar över kärren i området och i övrigt med en jämn och bred smågrusstig. Man tar sig alltså enkelt fram såväl till fots som med rullstol, rullator eller barnvagn. Floran och faunan är riklig här ute även om högsäsongen inte är just nu, när marken mest bär spår av ljungbränning.

Som om naturen inte vore nog kan vi ute på Näsbokrok även avläsa en del av vår historia. Exempelvis kan man slå sig ner på en av länsstyrelsens bänkar, se sig omkring och begrunda vad som timat i omgivningarna och med fantasins och tillgängliga spårs hjälp få upplevelser av utvecklingen som skett. Som i en treklang kan tankarna rusa genom seklen. Det äldsta finns på nära håll i de mäktiga rösen man promenerar förbi. De restes för att märka ut möjliga angöringsplatser för handelsbåtar under bronsålderstiden för över 3000 år sedan. Från den perioden hittar vi även flera gravrösen. Blickar vi sedan ut över havet mot väster möter ögat en mil bort också sjöfartshjälp, men från en helt annan tid i konturerna av naturreservatet Nidingen med sina karaktäristiska dubbelfyrar. Danskarna anlade dem på 1600-talet, men redan mycket snart kom de att bli Sveriges första fyrplats efter freden i Brömsebro 1645. Nästa anläggning kom 300 år senare och den ser vi om vi vänder huvudet mot söder. Det handlar där om modern tid och kontroversiell elteknik med kärnkraftsreaktorerna i Ringhals från 1970-talet i blickfånget. Historien om den anläggningen är säkerligen långt ifrån färdigskriven, och vi kan nog i dag med de tentakler som finns mot framtiden bara gissa hur utvecklingen kommer att fortsätta där. Spännvidd är det i alla fall i teknikutvecklingen från forntid till nutid. Och spännande är det att försöka tänka sig hur allt detta under de olika perioderna har påverkat människorna här i Nordhalland.

Vid lämpliga tidpunkter bjuder Näsbokrok också i rikligt mått möjligheter till friluftsliv i form av träningsrundor, bad, båtliv, fågelskådning och botanisering. Själv tycker jag mycket om att kombinera mina promenader här med picknick. Måhända firar jag idag med en liten kaka, promenaden till ära.

Håll med om att det är väl värt att ge sig själv både en och flera promenadturer på denna säregna plats, där såväl kropp som själ får både behövlig och behaglig motion och njutning! Och om du inte redan är frekvent Näsbokrokbesökare, så varför inte låta Promenadens dag bli startskottet?

… ÄR KRÖNIKÖR i Norra Halland. Hon bor i Hede och har under många år varit kultursekreterare i Kungsbacka kommun. Nu är hon frilansjournalist och kulturkonsult i eget företag och har bloggen Gränslöst – om allt och ingenting.TV-klipp och nyheter

Succén: Erik Persson vinner EM-guld
SPORT 2024-06-20 KL. 20:14
Premium

Succén: Erik Persson vinner EM-guld

De fixar midsommarkransen
NYHETER 2024-06-20 KL. 12:45
Premium

De fixar midsommarkransen

Frillesås kaosår slutade lyckligt
BANDY 2024-06-19 KL. 18:30
Premium

Frillesås kaosår slutade lyckligt

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-06-20 KL. 22:14
Tappade ännu en ledning till förlust
Premium | FOTBOLL 2024-06-20 KL. 22:07
Reste sig efter mardrömsstarten
Premium | FOTBOLL 2024-06-20 KL. 21:42
Lindome sänkte serieledarna

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Jessica Zandén har fångat familjerna på Särö

Jessica Zandén har fångat familjerna på Särö

Jessica Zandén är känd från en mängd tv-serier, filmer och föreställningar. Sedan några år tillbaka har hon gått in i ett författarskap om sitt älskade Särö och familjerna hon växte upp med. Hon har tagit reda på historiska fakta för att binda samman platsen och människorna över generationer.