Annons

Den 17 september föreslås nämnden för Individ och familjeomsorg att lägga ner personligt ombud.

Personligt ombud är ett stöd för personer med psykiskt omfattande ohälsa som ger dem del av samhällets utbud av utifrån sina egna önskemål, behov och lagliga rättigheter.

Socialdemokraterna i nämnden kommer att rösta mot nedläggning av personligt ombud i Kungsbacka kommun.

Att spara pengar i förvaltningen IF drabbar nu de personer som behöver vår hjälp allra mest, de utan förmåga att själva söka hjälp inom samhällets stödfunktioner.

Med nedläggningen av personligt ombud, som enligt information idag kostar cirka 1,4 miljoner kronor per år, kommer kommunen att spara 600 000 kronor. 800 000 är statens bidrag för verksamheten.

Förutom att hjälpa enskilda har personligt ombud också ett stort ansvar för att rapportera systemfel som gör att människor blir felbehandlade. Människor som får hjälp av personligt ombud, behöver inte ha övrig kontakt med kommunen, och det är för dem en viktig del i att söka den hjälpen. Dessa människor/invånare försvinner självklart inte från Kungsbacka kommun för att man lägger ner verksamheten. Ansvaret och därmed kostnaderna för dem finns givetvis kvar. Risken är dock att de riskerar att falla igenom samhällets skyddsnät.

Vi är förundrade över att partier som tidigare tillsammans med Socialdemokraterna startat och sedan stöttat personligt ombud nu ser detta som en bra besparing.

Med tanke på den pågående corona-epidemin är det angeläget att inte nu minska stödet till personer med psykiska funktionshinder då risken för försämrad psykisk hälsa är påtaglig.

Vi Socialdemokrater står bakom att kontrollera kostnaderna i IF:s verksamheter men kräver en konsekvensanalys för varje neddragningsförslag.

Läs fler debattartiklar här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Fler minuter till hemtjänst

Vård Nu gör hemtjänsten ytterligare försök att rätta till problemen med stress på grund av planeringsverktyget ...

Tidsbokning och max två besökare på äldreboenden

Vård Klockan tio idag bjöd kommunen in till pressträff för senaste informationen om hur covid-19 påverkar verksamheten. ...

"Ta bort bänkar och p-platser från torget"

Politik Ta bort bänkar och p-platser så att Kungsbacka torg kan bli flexibelt och levande! Det kräver liberaler och ...
Annons