Svar på insändare ”Dags att halvera vildsvinsstammen!”

Jag delar Centerpartiets inställning att vildsvinstammen bör minskas. Tyvärr verkar de däremot inte skjuta skarpt när det kommer till deras politik. Deras lösning är ett ”handlingsprogram som utgör ett effektivt stöd för markägare, myndigheter och jägare” samt att införa skottpengar på vildsvin.

Jag kan intyga att problemet inte beror på avsaknaden av ett handlingsprogram utan på regelkrångel. Som jägare får du sälja mindre mängder kött direkt till konsument, med undantag för just vildsvin som tillsammans med björn är det enda djur som måste gå via en vilthanteringsanläggning. Detta trots att det redan är lag på att trikintesta allt kött som säljs.

Eftersom du inte ens får lov att ge bort köttet till grannen eller familjen slutar jag och många andra jägare skjuta vildsvin när frysboxen är full eftersom närmsta vilthanteringsanläggning finns i Borås och ersättningen ofta inte ens täcker bensinpengarna.

Att införa skottpengar som centerpartiet föreslår skapar bara ett ekonomiskt incitament för att skjuta grisar utan en plan för att ta hand om köttet. Är det verkligen centerns politik att vi ska skjuta djur för att sedan gräva ner det mest miljövänliga och lokalproducerade kött man kan få?

Moderaterna har länge drivit jaktfrågor och vill förutom att stoppa regeringens hetsjakt på vapenägare även att tillåta försäljning av vildsvinskött vilket skulle ge jägarna en anledning att gå ut i skogen igen.

Kanske kan vildsvinsköttet serveras som ett klimatsmart alternativ i våra skolor och äldreboenden?

Axel Storckenfeldt (M) Moderat politiker & jägare