Bussresenär kritisk mot kontroll
Tommy tillhör flera riskgrupper och brukar därför inte åka buss. Men häromdagen behövde han handla och passade på tidigt på morgonen. Då dök sex biljettkontrollanter upp.
– Då gick det plötsligt på sex biljettkontrollanter från Västtrafik, säger han och ifrågasätter om det verkligen är nödvändigt i corona-tider.
Tommy (som inte vill ha med sitt efternamn) menar att normalt sett brukar busschaufförerna kontrollera färdbeviset. Det gör de inte nu under rådande omständigheter. Därför blev han både förvånad och upprörd när biljettkontrollanterna orsakade mer trängsel än nödvändigt på bussen.
Blev förbannad
– Vi var tre personer på bussen och satt utspridda. Det var dubbelt så många kontrollanter som passagerare. När de var klara satte sig två av dem precis bakom mig. Då blev jag förbannad och sa till. De borde hålla avstånd, säger han.
Biljettkontrollanterna hade visir och Tommy munskydd men han tycker ändå att det känns olustigt.
– Här gör vi allt för att undvika att bli smittade, går på olika delar av bussen och handlar tidigt. Då gör Västtrafik så här.
Nödvändigt med kontroll
Maria Björner Brauer, enhetschef, försäljning och marknad Västtrafik, kan inte uttala sig om biljettkontrollen i Kungsbacka utan mer generellt.
– Vi kontrollerar i hela regionen, både regelbundet och där vi får signaler om att det ofta förekommer att personer åker utan giltig biljett, säger hon.
Måste det vara så många kontrollanter åt gången?
– Det måste vara så många om de ska hinna att kontrollera ett helt fordon. Det beror på hur tätt det är mellan hållplatserna och att de kan behöva sprida ut sig. Det kan också vara att de reser tillsammans för att förflytta sig till nästa ställe.
Är det nödvändigt med biljettkontroll i dessa corona-tider?
– Vi anser att det är nödvändigt. Om vi slutar att utföra biljettkontroll finns det risk att kunder inte längre tycker att det är nödvändigt att ha en giltig biljett vilket kan leda till fler onödiga resor med trängsel och ökad smittspridning som följd. Kollektivtrafik kostar och samhället behöver få in sina pengar.
Maria Björner Brauer menar att kontrollerna sker på ett säkert sätt ur smittskyddssynpunkt efter dialog med smittskyddsenheten.
– Under september testade vi arbetssättet tillsammans med resenärer och kunder för att komma fram till vad som kändes tryggt. Vi testade att använda selfiestick men det visade sig inte behövas för att hålla avstånd. Nu används visir, handsprit och kontrollanterna ska hålla avstånd och backa undan med kroppen. De ska hålla avstånd både till resenärerna och varandra, säger hon.
Coronaläget i Halland
Fler nyheter här
Fler artiklar om trafik här