Vädret idag
Soligt
18°C
Prognos juli 24, 2019
dag
Delvis soligt
23°C
 

Avveckla p-skivan

Miljöpartiet de gröna i Kungsbacka
Jan Riise och
Maria Losman

 

Det finns undersökningar som visar att invånare i allmänhet är positiva till att skapa bilfria gator eller hela kvarter. 

Miljöpartiet de gröna i Kungsbacka ser gärna att systemet med p-skiva avvecklas helt. Det genererar bara onödig trafik i centrum. 

Vi vill istället skapa en bilfri innerstad. 

Det är mer än 50 år sedan de första gågatorna öppnade, bland annat i Helsingborg och Köpenhamn. Ofta har de enskilda gatorna vuxit ut till sammanhängande nät utan biltrafik. Utvecklingen är densamma över hela världen.

Erfarenheterna är generellt positiva. Tillgänglighet och attraktivitet ökar. 

Mer människor uppehåller sig inom området. Kaféer, restauranger och andra samlingspunkter blir fler. 

Miljön blir bättre och det känns säkrare. 

Det finns undersökningar som visar att invånare i allmänhet är positiva till att skapa bilfria gator eller hela kvarter. 

Affärsinnehavare och andra näringsidkare som inledningsvis varit oroliga för minskat antal kunder och lägre omsättning har allt som oftast fått se att affärerna går bättre, till och med mycket bättre, än tidigare. 

Miljöpartiet de gröna i Kungsbacka vill att kommunen ska utreda hur en så stor del som möjligt av Kungsbackas innerstad kan göras bilfri. 

Självklart måste en så pass stor förändring göras med stor omsorg om både människor och miljö. Det finns lärdomar att dra nytta av från andra städer i Sverige och utomlands:

• Invånare och besökare med funktionsvariationer måste involveras i processen från början

• Kollektivtrafik och parkeringar nära det bilfria området måste utformas och kanske tänkas om. Det är viktigt att kollektivtrafiken finns nära, kanske inne i området. 

• När man går i stället för att åka bil ser man mycket mer. Så om den bilfria stadsdelen ska lyckas måste det helt enkelt finnas mer att titta på: planteringar, gatumöbler och detaljer i byggnaderna.

 

Redaktionen
redaktionen@norrahalland.se 0300- 101 75

TYCK TILL: Kommentera artikel

2 comments

 1. Margareta Carlson
  maj 21st, 2018 7:12

  Att privatbilar får köra inne på torget dvs storgatan o Kyrkogatan är obegripligt. Även när det är marknader o andra begivenheter så måste bilister tvunget köra bland folkmassorna. Måste det hända en rejäl olycka innan något görs.
  Förslaget att ta vara på innerstadstorget och göra torget tillgängligt för alla, oss äldre och barnfamiljer också med olika aktiviteter kanske ett allaktivitetshus eller liknande vore önskvärt.

  Reply

 2. Göran Nilsson
  juni 2nd, 2018 9:51

  Gågator i centrum vore trevligt. Åk gärna till Varberg för att se ett ett fint och vänligt stadscentrum. P-skivan är en helt annan fråga. Att blanda ihop p-skiva och bilfritt är konstigt. P-skiva är ett enkelt och billigt sätt att hantera allmän parkering och smidigt för både bilföraren och kommunen. Passa på att rösta bort miljöpartiet från kommunalt inflytande i höstens val så kanske vi får behålla det enklaste systemet som finns för att hantera kortare parkering i centrum.

  Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 23 juli

kl 10.30–11.10 Dramatiserad barnvisning av Tjolöholms slott. Visningen passar barn 3–12 år. 

Kl 12–13.30 Tisdagsträff i Varlakyrkan. 

Kl 13–16 Våffelcafé i St Lars kyrka i Åsa. 

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 16–17 Getyoga på Stättared (från 12 år). Efter en introduktion cirka 45 minuters  getyogapass i gethagen för att uppleva naturen och getterna på...

Läs Mer

Så här funkar eNH!