Miljöpartiet de gröna i Kungsbacka
Jan Riise och
Maria Losman

 

Det finns undersökningar som visar att invånare i allmänhet är positiva till att skapa bilfria gator eller hela kvarter. 

Miljöpartiet de gröna i Kungsbacka ser gärna att systemet med p-skiva avvecklas helt. Det genererar bara onödig trafik i centrum. 

Vi vill istället skapa en bilfri innerstad. 

Det är mer än 50 år sedan de första gågatorna öppnade, bland annat i Helsingborg och Köpenhamn. Ofta har de enskilda gatorna vuxit ut till sammanhängande nät utan biltrafik. Utvecklingen är densamma över hela världen.

Erfarenheterna är generellt positiva. Tillgänglighet och attraktivitet ökar. 

Mer människor uppehåller sig inom området. Kaféer, restauranger och andra samlingspunkter blir fler. 

Miljön blir bättre och det känns säkrare. 

Det finns undersökningar som visar att invånare i allmänhet är positiva till att skapa bilfria gator eller hela kvarter. 

Affärsinnehavare och andra näringsidkare som inledningsvis varit oroliga för minskat antal kunder och lägre omsättning har allt som oftast fått se att affärerna går bättre, till och med mycket bättre, än tidigare. 

Miljöpartiet de gröna i Kungsbacka vill att kommunen ska utreda hur en så stor del som möjligt av Kungsbackas innerstad kan göras bilfri. 

Självklart måste en så pass stor förändring göras med stor omsorg om både människor och miljö. Det finns lärdomar att dra nytta av från andra städer i Sverige och utomlands:

• Invånare och besökare med funktionsvariationer måste involveras i processen från början

• Kollektivtrafik och parkeringar nära det bilfria området måste utformas och kanske tänkas om. Det är viktigt att kollektivtrafiken finns nära, kanske inne i området. 

• När man går i stället för att åka bil ser man mycket mer. Så om den bilfria stadsdelen ska lyckas måste det helt enkelt finnas mer att titta på: planteringar, gatumöbler och detaljer i byggnaderna.

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

2 Kommentarer

  • Gågator i centrum vore trevligt. Åk gärna till Varberg för att se ett ett fint och vänligt stadscentrum. P-skivan är en helt annan fråga. Att blanda ihop p-skiva och bilfritt är konstigt. P-skiva är ett enkelt och billigt sätt att hantera allmän parkering och smidigt för både bilföraren och kommunen. Passa på att rösta bort miljöpartiet från kommunalt inflytande i höstens val så kanske vi får behålla det enklaste systemet som finns för att hantera kortare parkering i centrum.

  • Att privatbilar får köra inne på torget dvs storgatan o Kyrkogatan är obegripligt. Även när det är marknader o andra begivenheter så måste bilister tvunget köra bland folkmassorna. Måste det hända en rejäl olycka innan något görs.
    Förslaget att ta vara på innerstadstorget och göra torget tillgängligt för alla, oss äldre och barnfamiljer också med olika aktiviteter kanske ett allaktivitetshus eller liknande vore önskvärt.

Läs Även

Debatt: Riv avtalet vid brott

Debatt Hur är det ens möjligt att få en enda krona utbetalt av skattebetalarnas pengar när man på ett ...

Debatt: Inget människovärde

Debatt Som undersköterska på särskilt boende i Kungsbacka kommun förväntas man vara överallt och ingenstans. Man arbetar, ...

Debatt: Falsk marknadsföring av bambamaten

Debatt ”Lasagne serveras med keso och morötter” står det i menyn. Keso och morötter finns alltid. Varför ...
Annons