ÅSIKTER 2022-03-15 KL. 19:00

Krönika: Fel låt vann, eller?

Av Annika Lundby

Krönika: Fel låt vann, eller?

Så var det i lördags dags för Melodifestivalen. Tävlingen som folk verkar älska att hata eller hatar att älska. Familjen satt traditionsenligt spikade framför tv:n för att se vem som skulle bli den som får åka till Turin i Italien i maj. Vi brukar ha ganska lik smak men i år hade vi alla olika favoriter.

Jag tittar på Melodifestivalen varje år men kan inte säga att jag är ett ”Mello-fan”. Missar jag en deltävling är det inte hela världen. Man kan ju gå in i efterhand och kolla om man känner att man missat något.

Men jag har några festivaler som fastnat lite extra i minnet genom åren. Jag minns 1988 när Tommy Körberg vann med ”Stad i ljus”. Helt klart den bästa låten det året och den låt jag röstade på. Men när jag kom till skolan fick man ju veta att den var ju jääätetöntig. Töntig eller inte tyckte jag att den var bäst och snart visade det sig att de som pikat mig för min dåliga smak faktiskt gillade låten. Så 1–0 till mig.

Ett annat år jag minns är 1992 när Christer Björkman gick till Eurovision med sin ”I morgon är en annan dag”. Nog en av de sämsta låtar jag hört. Det tyckte jag då och det tycker jag än i dag. Jag minns den kvällen i detalj. Min farbror fyllde år och jag och flera av mina kusiner var med på kalaset och satt i källaren och tittade på Mello. Jag trodde ju aldrig att Björkmans låt skulle vinna så när jag hörde den sa jag: ”Vinner den här skitlåten ska jag banka huvudet i väggen tio gånger”. I efterhand kan man ju se det som ett misstag. Men då jag tycker att man stå vid sitt ord blev jag ju tvungen att stå för mitt vad. Jag kan ju tillägga att jag tog inte i för kung och fosterland.

Men tillbaka till årets festival som slog rekord i insamlade pengar genom telefonröster. Hela 5 427 517 kronor samlades in till Radiohjälpens insamling till de människor som lever i Ukraina. Man kan tycka att Melodifestivalen är fantastiskt underhållning eller ett spektakel, oavsett kommer drygt fem miljoner att gå till att hjälpa människor som lever i eller flyr från ett krig.

Och när det kom till vår interna röstning hemma i tv-soffan röstade sambon på Robin Bengtssons ”Innocent love”, dottern på Klara Hammarströms ”Run to the hills” och jag röstade på Cornelia Jacobs ”Hold me closer”. Så jag får säga: Rätt låt vann!SENASTE TV-NYHETERNA

Hjälp - vi har blivit med höns!
JOBB & PENGAR 2022-05-27 KL. 09:00

Hjälp - vi har blivit med höns!

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fjärås vände underläge till seger
FOTBOLL 2022-05-26 KL. 14:17

Fjärås vände underläge till seger

Veteranrally lockade många
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 11:20

Veteranrally lockade många

Framgångsrikt arbete mot barnfetma
NYHETER 2022-05-26 KL. 09:00

Framgångsrikt arbete mot barnfetma

Victor Palm satsar på film i Los Angeles
FAMILJ 2022-05-25 KL. 20:00

Victor Palm satsar på film i Los Angeles

”Mål behövs men resan är det viktiga”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00
Lanbit i gång igen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.