ÅSIKTER 2022-03-09 KL. 14:00

Krönika: Efter regn kommer ännu mer regn

Av Eric Andersson

Krönika: Efter regn kommer ännu mer regn

Efter regn kommer solsken, brukar man säga. Och efter att coronapandemin legat som en våt filt över världen i drygt två år såg nog många en mer normal vår och sommar framför sig. En vår och sommar där det största bekymret skulle vara pollenallergi eller om det var för varmt eller kallt ute.

Men en diktator ville annat och nu lever vi återigen i en oviss och osäker tillvaro. Är det ens någon idé att fundera på potentiella resmål till sommaren? Eller är vi mitt i ett tredje världskrig då? Ingen vet. Och menar Vladimir Putin allvar med sina kärnvapenhot? Förhoppningsvis och förmodligen (?) inte. Men att lita på en person som verkar tappat all form av verklighetsuppfattning vågar i alla fall inte jag göra.

Googlingar som normalt sett den här tiden på året brukar vara ”när öppnar uteserveringarna?” har bytts ut mot ”vart ligger närmaste skyddsrum?” och ”hur starkt är det svenska försvaret?”. I Vallda, där jag bor, finns tydligen inget skyddsrum och det känns väl rimligt. Men då kommer nästa fråga: är det säkrast att ta skydd i ett skyddsrum i stora (nåja) Kungsbacka eller i lägenheten ute i Vallda? Skulle det värsta inträffa lär Vallda inte stå högst upp på den ryska önskelistan, men deras precision med artilleriet verkar ju vara sisådär.

Till nästa sak inom samma tema. Vilket fruktansvärt magplask FIFA stod för förra veckan med deras beslut angående kvalet till fotbolls VM. Trots att kvalmotståndarna Sverige, Polen och Tjeckien gick ut och sade att man vägrar möta Ryssland, fattade FIFA beslutet att Ryssland minsann skulle få spela. Visserligen utan nationalsång, flagga och sitt vanliga namn, men ändå. Och eftersom det inte längre fanns några motståndare innebar det i praktiken att FIFA gav Ryssland en fribiljett till VM i Qatar. Att VM spelas i Qatar är av flera anledningar bedrövligt bara det och under uppbyggnaden av arenor inför mästerskapet har över 6 500 gästarbetare omkommit. Dit skulle alltså Ryssland tilldelas en fribiljett. Usch.

Efter enorma protester från hela världen har FIFA nu ändrat sitt beslut och uteslutit Ryssland. Men det spelar liksom ingen roll, deras initiala beslut var att låta Ryssland spela och det räcker för att göra mig förbannad.


SENASTE TV-NYHETERNA

Snart dags för kulturfestival igen
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 10:00

Snart dags för kulturfestival igen

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Delad pott på Tingbergsvallen
SPORT 2022-05-26 KL. 14:27

Delad pott på Tingbergsvallen

Sommarbar med fokus på lokal öl i Åsa
NYHETER 2022-05-26 KL. 14:00

Sommarbar med fokus på lokal öl i Åsa

Misstänkt kvinnomisshandel
BLÅLJUS 2022-05-26 KL. 10:44

Misstänkt kvinnomisshandel

Victor Palm satsar på film i Los Angeles
FAMILJ 2022-05-25 KL. 20:00

Victor Palm satsar på film i Los Angeles

”Mål behövs men resan är det viktiga”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00
Lanbit i gång igen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.