ÅSIKTER 2022-11-30 KL. 10:00

Debatt: Varför slirar regeringen om gårdsförsäljning?

Debatt: Varför slirar regeringen om gårdsförsäljning?
Bilden är ett montage.

Sedan 2007 har frågan om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker utretts tre gånger och för knappt ett år sedan var den senaste utredningen klar. De två stora stötestenarna i den här frågan har handlat om folkhälsan och Systembolagets monopol. Därför var det naturligtvis glädjande att man denna gång kunde slå fast att gårdsförsäljning kan genomföras utan någon märkbar påverkan på folkhälsan och utan att detaljhandelsmonopolet sätts ur spel.

Sedan utredningen var klar har den varit ute på remiss och över 180 remissvar har inkommit, varav majoriteten varit positiva. Framför allt så stödjs förslaget av kommuner, näringsliv och landsbygdsorganisationer eftersom de ser vilka mervärden en sådan här reform kan medföra. Gårdsförsäljning skapar nämligen nya möjligheter för arbetstillfällen, landsbygdsutveckling, livsmedelsproduktion och turism.

Inte minst är det många utländska turister som blir förvånade när man gör ett besök med rundvisning och provsmakning hos en småskalig öl-, vin- eller spritproducent, men sedan inte kan köpa med sig dryckerna direkt på plats. Tanken att man efter ett besök på en tysk eller fransk vingård inte skulle kunna inhandla en flaska vin att ta med sig hem framstår förstås som löjeväckande, men i Sverige är detta verklighet och besökarna blir istället hänvisade till ett systembolag som ibland ligger miltals bort.

Nu är frågan utredd och remissvaren sammanställda, men därefter har tyvärr ingenting hänt i ärendet. Det som däremot har hänt är att vi haft ett allmänt val som skapat en bred majoritet av partier i Sveriges riksdag som är positiva till gårdsförsäljning. Inte bara Centerpartiet utan även M, SD, KD och L har nämligen sagt sig vara för detta. Av den anledningen ställde jag en fråga till socialminister Jakob Forssmed (KD) den 10 november om när vi kan förvänta oss en proposition på riksdagens bord, men tyvärr slirade ministern på svaret och kunde inte presentera någon som helst tidsplan.

Sveriges småskaliga producenter av öl, vin och spritdrycker har väntat länge nog på frågan om gårdsförsäljning. Utredningen är klar, flertalet remissinstanser är positiva, en majoritet i riksdagen står bakom reformen och frågan har beretts sedan 2007. Vi kommer helt enkelt inte längre, så nu är det dags för den nytillträdda regeringen att gå från ord till handling. Det behövs inga fler utredningar, det som behövs är en proposition på riksdagens bord.

Christofer Bergenblock (C), riksdagsledmot, HallandHemtjänsten fick pris
NYHETER 2023-02-07 KL. 19:33
Premium

Hemtjänsten fick pris

Andra gången gillt för Vallda hemtjänst

SENASTE TV-NYHETERNA

Tävling inledd - nya arenan ska utformas
NYHETER 2023-02-07 KL. 12:57

Tävling inledd - nya arenan ska utformas

Ida ger ny energi till Viktväktarna lokalt
NYHETER 2023-02-07 KL. 11:45
Premium

Ida ger ny energi till Viktväktarna lokalt

Ny organisation ska lyfta familjeomsorgen
NYHETER 2023-02-07 KL. 09:20
Premium

Ny organisation ska lyfta familjeomsorgen

Elever vill slippa frysa i klassrummen
NYHETER 2023-02-07 KL. 07:05
Premium

Elever vill slippa frysa i klassrummen

Kommunen backar om indragen varm mat
NYHETER 2023-02-06 KL. 20:41

Kommunen backar om indragen varm mat

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2023-02-07 KL. 20:31
Efter pulveriseringen: "Speciell match"
Premium | NYHETER 2023-02-07 KL. 19:33
Hemtjänsten fick pris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Så sänkte familjen Jarny sin energiförbrukning med 32 %

Så sänkte familjen Jarny sin energiförbrukning med 32 %

När familjen Jarny blev tillfrågade att delta i E.ON:s energiexperiment tvekade de inte en sekund. Pappa Jarny är belåten: ”Måste ju vara nåt slags rekord”.