Annons

Åldring åtalas för innehav av k-pistar

En man i 90-årsåldern åtalas misstänkt för vapenbrott. Han har innehaft två stycken kulsprutepistoler och fyra tillhörande magasin, samt ammunition till vapnen trots att hans licens löpt ut.

Blåljus | 11 Februari 2020 14:58

Mannen är en före detta tävlingsskytt som genom åren förnyat sina licenser för kulsprutepistolerna. För att få tillstånd att inneha helautomatiska vapen krävs synnerliga skäl, till exempel att man är en framstående tävlingsskytt ”som tillhör den yttersta eliten av skyttar i tävlingar med automatvapen.”

Ny licens

I december 2016 fick mannen meddelande om att han måste göra sig av med sina vapen om inte licensen förnyas. Han ansökte om förnyat tillstånd och fick det automatiskt. Men 2018 avslogs hans ansökan av Polismyndigheten.

Enligt beslutet var mannens ändamål godtagbart och hans kvalifikationer att inneha vapnen ifrågasattes inte. Men tävlingsresultaten som bifogats i ansökan var inte färska, utan från hans tidigare licensperiod. I början av januari 2018 upphörde således hans tillstånd.

Överklagade flera gånger

Mannen överklagade till förvaltningsrätten som stod på polismyndighetens linje.
På grund av sjukdom hade han inte kunnat tävla under lite mer än ett år, men hade börjat igen, menade han.

Han överklagade vidare till kammarrätten som inte meddelade prövningstillstånd. Men sedan blev det fel – och överklagan av kammarrättens avslag gick inte till Högsta förvaltningsdomstol (som det var meningen) utan tillbaka till förvaltningsdomstolen.

Husrannsakan

I början av februari 2018 knackade polisen på hans dörr och beslagtog två k-pistar och en stor mängd ammunition som hör till vapnen.

Mannen åtalas nu vid Varbergs tingsrätt misstänkt för vapenbrott.

Han erkänner omständigheterna kring vapnen, men nekar till brott eftersom han saknar uppsåt och trodde att licensen gällde tills hans överklagande var avslutat.

 

Fler blåljusnyheter här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Misstänkt mördare begärs häktad för nya brott

Nyheter Den man i 50-årsåldern som sedan i slutet av december sitter häktad, misstänkt för att ...

Slog kvinna i ansiktet – får samhällstjänst

Nyheter Villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst. Det blir straffet för den 47-årige man som i slutet av ...

Sexofredade gravid

Blåljus En man i 60-årsåldern har dömts för sexuellt ofredande. Mannen körde upp bredvid en okä...
Annons