Zombie-föreläsning på Fyren
Det var ovanligt tryggt på Fyren vid lördag lunch.
På plats fanns ex-militären, utbildaren och författaren Claes Tovejärn, för att lära både barn och vuxna hur man överlever zombies. Och för säkerhets skull, andra katastrofer också.
Hur klarar man sig i mötet med en zombie? Ungefär på samma sätt i en annan, större kris, visar det sig.
Det kryllar av zombies lite varstans. På film, i tv-serier och i spel. För ett par år sedan blev zombies, och inte minst hur man överlever dem, också ämne i Sveriges Radios Sommar, när zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer röstades fram som lyssnarnas sommarvärd 2015. Tillsammans med tecknaren Elin Jonsson och just Claes Tovejärn kom han förra året så ut med boken Bli en zombieöverlevnadsexpert, riktad till barn.
– Fast jag kan inte lära er allt nu! Men det finns massa med böcker och spel där man kan lära sig mer, sa Claes Tovejärn, innan han drog igång på riktigt.
Rollen som monster
Riktigt populära har zombies blivit sedan slutet av 1960-talet, när skräckfilmen Night of the living dead kom. Det var då som zombies, odöda, började ta över rollen som det onda monstret i olika berättelser.
– Om man jämför med sagor som Lilla sjöjungfrun och Törnrosa, vad finns det för monster där? går frågan till den unga publiken.
Häxan eller den onda fen, blir svaret, innan Claes Tovejärn fortsätter sitt resonemang.
– Tidigare var vampyrer, varulvar och häxor bara onda i berättelser och sägner. Då kunde de ha rollen som monster. Men det har ändrat sig, ta till exempel filmerna om Maleficent, den onda fen i Törnrosa, som berättar hur hon blivit som hon blivit. Hon är inte bara elak längre. Nästan alla zombies är däremot bara onda.
Överlevnadsväska
Men lika mycket som både bok och föreläsning handlar om varelserna zombies, handlar de om att lära sig att klara sig i en kris eller katastrof. Med sig på scen har Claes Tovejärn också en överlevnadsväska med bra att ha-grejer om det skulle bli kris.
– De som brukar vara bäst förberedda på en kris är mammor till riktigt små barn. Och ja, en del pappor också. De har alltid en väska med sig med precis allt som kan behövas.
Vuxna över lag, har annars lite svårare än barn att knäcka koden för vad som verkligen behövs, menar han.
– Om man frågar vuxna vad som behövs i en krissituation, brukar det inte ta lång tid innan någon säger en sådan här, berättar Claes Tovejärn och håller upp en blåmålad plastrevolver.
– Riktigt vad den skulle användas till har jag aldrig fattat, barn brukar istället väldigt kvickt komma fram till det här, fortsätter Tovejärn och håller istället upp en grön plastflaska.
– Vatten! Har man inget vatten blir
allt jättejobbigt. Man behöver det för att dricka, laga mat och för att klara sin hygien. Om man häller vatten i till exempel en gammal cola-flaska klarar det sig i några månader, sedan blir det utfällningar. Om man häller vatten i en ren plastdunk och ställer svalt och mörkt håller det sig i flera år, tipsar han.
Minecraft
Längst fram i publiken sitter bröderna Axel och Carl Edblom tillsammans med pappa Dan. Ingen av dem har läst någon bok om zombies, men Carl har stött på rätt många när han spelat Minecraft.
– De är inte så smarta och gillar inte dörrar, säger han, rätt övertygad om att han skulle kunna klå dem, om han ändå mötte några i verkliga livet.
– Jag skulle få dem att gå i en fälla, de är ju inte så smarta.
Lite överlevnadstips plockar brorsorna också med sig.
– Till exempel att det är viktigt med vatten, säger Axel.