Annons

Wilma och Kajsa fast på Bali

Barndomsvännerna Wilma Guldbrandsen 19,  och Kajsa Fahlgren 20, skulle resa runt i Asien till juni. Men plötsligt utrymdes party-ön de befann sig på, och efter en lång och mödosam resa är de nu strandade på Bali.

Nyheter | 27 Mars 2020 19:50

Wilma Guldbrandsen och Kajsa Fahlgren från Onsala och Vallda fick inte den drömsemestern de planerat.

FOTO: Privat

– Det går ingen nöd på oss, men all osäkerhet gör att vi måste ta oss hem, säger Wilma Guldbrandsen.

Wilma och Kajsa befann sig på Gili Trawangan och höll på att ta dykarcertifikat när massor av människor plötsligt började springa till hamnen.

– Hela ön skulle stängas, lockdown så folk flydde med olika båtar, men vi kunde inte åka då. Dagen efter kunde vi via båt, buss och sedan en rutten gammal båt till slut ta oss längst ner på Bali till Canggu efter 10 timmar, berättar Wilma Guldbrandsen.

– Det är en riktigt fest-ö men plötsligt var den helt död, som en spök-ö, säger Kajsa Fahlgren.

Wilma och Kajsa tog dykcertifikat när ön de befann sig på hamnade i lockdown.

Flygbiljetterna rök

Tjejerna lämnade Vallda och Onsala i  februari med Nya Zeeland som första destination. I början av mars landade de på Bali, med planen att resa vidare till Filipinerna, Sri Lanka sedan Thailand. Nu sitter de på ett hostel i Canggu tillsammans med 30 andra turister som inte vet hur de ska ta sig därifrån. Flygbolagen de hade biljetter hos till Sverige har ställt in avgångar eller gått i konkurs. Det ser inte ut som de kommer få tillbaka sina pengar.

– Det är rena viskleken här och allt ändras ju hela tiden. Men det verkar vara som att Qatar airways är de enda vi kan flyga med, biljetterna där kostade 60 000 kronor, sedan fanns det någon för 23 000, men som sagt det bara ändras, säger Wilma.

Vet inte vad som händer

Tjejerna som hade sett fram emot en partyresa ser nu bara stängda klubbar. Alla turistattraktioner och utflykter är stängda, liksom en del stränder.

– Många har panik, vi försöker vara lugna. Vi kan köpa mat och ligga på stranden, men det är ingen idé att fortsätta resa. Man kan bli fast överallt och det är så mycket regler och kaos. Vi vet inte heller vad som händer om vi skulle bli sjuka, säger Kajsa.

De har skrivit upp sig på UD:s svensklistan, för svenskar som vill ta sig hem till Sverige och har tagit kontakt med ambassaden eftersom deras 30-dagarsvisum snart går ut.

– I dessa omständigheter får man ett akut visa, annars vet vi inte mer än att UD har kontakt med ambassaden. Det är svårt att försöka lösa allt med bara en mobiltelefon här, men pappa sitter hemma och ringer massa flygbolag och är ett stöd, säger Kajsa Fahlgren.

Läs mer:

Coronaläget i Halland

Röster från världen i coronatid

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Så många vill ta del av stödpaketet

Sport Över 4 000 föreningar och närmare 50 specialidrottsförbund har ansökts om regeringens stödmiljoner. – Nu väntar ett gediget ...

Veckans läsarbilder: Långledigt eller jobb

Familj Kristi himmelfärds dag innebär långledigt för en del, extra arbete för andra. Här kommer ...

Lugn polisnatt – trots många unga som festade

Blåljus Trots att många ungdomar var ute och festade, blev natten mot söndag förhållandevis lugn i Kungsbacka. ...
Annons