NYHETER 2020-05-01 KL. 12:33

Vill se Corona ur barnens perspektiv

Hur ser våra barn på coronakrisen? Den frågan ställer sig forskare vid Uppsala universitet. Nu bjuder de in barn och unga i Halland till en helt ny studie.

Vill se Corona ur barnens perspektiv

TV-klipp och nyheter

En mindre förstudie är redan gjord. Den visar att även små barn har många tankar om coronaviruset. Tankar som får dem att oroa sig för hur det ska gå med deras mor- och farföräldrar, tycka illa om att behöva tvätta händerna hela tiden och att sakna att få gå på kalas och träffa kompisar.

”Viktigt ta barn på allvar”


Även ungdomar uttryckte oro för sina släktingar i förstudien. De hade även funderingar kring informationen och råden som rör coronaviruset. Samt existentiella tankar om framtiden och hur coronaviruset påverkar samhället.

– Många vuxna upplever att det är svårt att prata med sina barn eller barnbarn om corona. Det är viktigt att vi vågar prata med dem och att vi tar deras eventuella oro på allvar. Dessutom ser barn många gånger positiva saker som vi vuxna kanske inte tänker på, säger Anna Sarkadi, professor i socialmedicin vid Uppsala universitet.

Hoppas på många svar


Den nya forskningsstudien ska genomföras som en webbenkät som riktar sig till barn unga i åldrarna fyra till 18 år. Forskarna hoppas att så många som möjligt av Hallands 60 000 barn och ungdomar i den utvalda åldersgruppen ska svara.

Den som vill delta kan göra detta på sajten barnochungaomcorona.se

Studien finansieras av Länsförsäkringars Forskningsfond. Den leds av Anna Sarkadi, professor i socialmedicin och bedrivs av forskargruppen CHAP (Child Health and Parenting) vid Uppsala universitet.

Skänker pengar till barn


Den som vill delta i studien kan göra det fram till juni 2020. För att så många som möjligt ska kunna delta finns enkäten på flera språk. Den finns även i en version med bildstöd.

För varje barn som deltar skänker Länsförsäkringars Forskningsfond 50 kronor till någon av barnrättsorganisationerna Bris, Ecpat, Rädda Barnen eller Unicef. Som mest skänker man upp till 50 000 kronor. Den som deltar i studien får själv välja vilken organisation man vill stötta i slutet av enkäten.

10 användbara tips


Som vuxen kan det kännas svårt att veta vad man ska säga när barn och unga ställer frågor om coronaviruset. Samtidigt är det viktigt att barn får svar på sina frågor och möjlighet att hantera sin oro. Här är några tips på hur man kan gå till väga när man pratar med barn om vad som händer:

  • Våga prata. De flesta barn känner till coronaviruset och har många tankar kring det. En del känner oro. Våga prata om det. Ta barnets oro på allvar och svara på de frågor som dyker upp.

  • Agera lugnt och ta dig tid. Barn kan känna om vuxna verkar oroliga. Var lugn och ta dig tid att svara på alla frågor som kan dyka upp när du pratar med barnet.

  • Låt barnet ställa frågorna. Undvik att berätta allt. Nöj dig med att svara på barnets frågor. Var noga med att anpassa dina svar efter vad barnet kan förstå.

  • Spekulera inte. Håll dig till fakta från Folkhälsomyndigheten. Förklara för barnet att allt man hör om corona kanske inte är sant. Prata om källkritik med ungdomar och fråga efter deras tankar kring den information de fått.

  • Inge hopp. Vifta inte bort barnets oro, men var också noga med att ge hopp om framtiden. Det kommer att komma en tid efter coronapandemin. Ta vara på detta tillfälle att diskutera stora och viktiga frågor med ungdomar.

  • Kom ihåg att ha roligt. Även om vardagen förändras av coronavirusets spridning finns det fortfarande mycket roligt man kan göra. Prata inte bara om corona. Prata om annat också och gör roliga saker tillsammans.


Så här kan du som är äldre eller i riskgrupp prata med barn om corona

  • Håll kontakten. Håll kontakten även om ni inte kan ses. Ring eller videochatta och visa att du fortfarande finns och bryr dig om barnet.

  • Visa hur du skyddar dig. Visa om du är orolig. Men låt också barnet att förstå att du gör saker för att skydda dig. Berätta att även du behöver följa råden från Folkhälsomyndigheten.

  • Håll humöret uppe. Berätta hur du gör för att hålla dig pigg och hur du undviker att bli uttråkad. Får du hjälp av någon att handla? Har du någon rolig ny rutin som skapar gemenskap med grannar eller vänner?

  • Dröm om framtiden tillsammans. Även om ni kanske inte kan träffas just nu kan ni drömma tillsammans om vad ni ska göra när coronakrisen är över.


Källa: Anna Sarkadi, professor, institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet.

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

TV-klipp och nyheter

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla
Premium | NYHETER 2024-04-18 KL. 19:30
Snart klart med toaletter och duschar
Premium | MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.