Viavests vd Mattias Norrman visar mossen som man hoppas kan förvandlas till industrimark. Arkivfoto: Norra Halland

 

En alsumpskog ska klara reningen, och livet i Stockabäcken påverkas inte. Det hävdar Viavest i sin kompletterande ansökan inför utfyllnaden av nästa etapp vid Klovsten.

 

Nyligen meddelade Mark- och miljödomstolen uppskov med kompletteringen ända till maj nästa år. Men det var ett missförstånd. Redan den 21 december var Viavest klara.

– Ja, där var Tryckfelsnisse framme. Vi behöver inte vänta så länge utan vill gärna hålla igång processen, säger Mattias Norrman, vd för Viavest.

Under lång tid har transportföretaget Viavest i samarbete med kommunen fyllt ut det sanka området vid Klovsten. Samtidigt som man blivit av med lermassor från byggen, har det bildats ny mark som ska bli ett attraktivt industriområde intill motorvägsavfarten.

För något år sedan ansökte Viavest om att få fortsätta utfyllnaden i ett lika stort område söderut. Det skulle innebära att Svartemosse delvis fylls igen.

Sportfiskarna hävdar att avrinningen från området kan förorena lilla Stockaån, ett uppväxtområde för havsöring. Även kommunens miljöförvaltning hade kritiska synpunkter.

Miljödomstolen begärde en lång rad krav på kompletterande utredningar.

Nu finns svaret. Viavest har förvandlat en uppsamlingsdamm till en alsumpskog som ska kunna ta hand om större mängder vatten och dessutom ge bättre rening av vatten än nuvarande Svartemosse.

Deras expert hävdar också att Stockaån som rinner västerut under motorvägen inte kommer att förorenas, och att vattenlivet inte påverkas negativt.

Inte heller riskerar motorvägens stabilitet att skadas av nya avrinningsdiken, enligt Viavest. Man har tagit fram ursprungshandlingarna för hur E6:an byggdes, och den ska vara väl förankrad nedåt.

– Jag känner mig jättetrygg med det våra experter kommit fram till, säger Mattias Norrman.

Nu återstår att se om Mark- och miljödomstolen är lika nöjd och trygg.

 

Läs mer: Miljökritik mot växande Klovsten 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Flera togs vid tillslag mitt i stan

Blåljus Plötsligt blev det fullt pådrag vid Swedbank på Gymnasiegatan. Flera ungdomar togs fast efter misstänkt pistolhot. Samtidigt ...

Stort polispådrag – letar efter pistolman

Blåljus Polisen har ryckt ut på ett larm om pågående dödligt våld mitt i Kungsbacka. Vid 14-tiden ...

"Varför har vi inte gjort som i Norge och Danmark?"

Nyheter Torsdagens presskonferens i kommunhuset kretsade kring coronaläget i allmänhet och skolan i synnerhet. Reportrar för dagen var ...