Vädret idag
Mestadels molnigt
17°C
Prognos juli 23, 2019
dag
Delvis soligt
22°C
 

Viavest svarar på miljökritik om Klovsten

Viavests vd Mattias Norrman visar mossen som man hoppas kan förvandlas till industrimark. Arkivfoto: Norra Halland

 

En alsumpskog ska klara reningen, och livet i Stockabäcken påverkas inte. Det hävdar Viavest i sin kompletterande ansökan inför utfyllnaden av nästa etapp vid Klovsten.

 

Nyligen meddelade Mark- och miljödomstolen uppskov med kompletteringen ända till maj nästa år. Men det var ett missförstånd. Redan den 21 december var Viavest klara.

– Ja, där var Tryckfelsnisse framme. Vi behöver inte vänta så länge utan vill gärna hålla igång processen, säger Mattias Norrman, vd för Viavest.

Under lång tid har transportföretaget Viavest i samarbete med kommunen fyllt ut det sanka området vid Klovsten. Samtidigt som man blivit av med lermassor från byggen, har det bildats ny mark som ska bli ett attraktivt industriområde intill motorvägsavfarten.

För något år sedan ansökte Viavest om att få fortsätta utfyllnaden i ett lika stort område söderut. Det skulle innebära att Svartemosse delvis fylls igen.

Sportfiskarna hävdar att avrinningen från området kan förorena lilla Stockaån, ett uppväxtområde för havsöring. Även kommunens miljöförvaltning hade kritiska synpunkter.

Miljödomstolen begärde en lång rad krav på kompletterande utredningar.

Nu finns svaret. Viavest har förvandlat en uppsamlingsdamm till en alsumpskog som ska kunna ta hand om större mängder vatten och dessutom ge bättre rening av vatten än nuvarande Svartemosse.

Deras expert hävdar också att Stockaån som rinner västerut under motorvägen inte kommer att förorenas, och att vattenlivet inte påverkas negativt.

Inte heller riskerar motorvägens stabilitet att skadas av nya avrinningsdiken, enligt Viavest. Man har tagit fram ursprungshandlingarna för hur E6:an byggdes, och den ska vara väl förankrad nedåt.

– Jag känner mig jättetrygg med det våra experter kommit fram till, säger Mattias Norrman.

Nu återstår att se om Mark- och miljödomstolen är lika nöjd och trygg.

 

Läs mer: Miljökritik mot växande Klovsten 

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!