Annons

Miljökritik mot växande Klovsten

Om ett par år hoppas kommunen att de första företagen finns på plats i det nya industriområdet vid Klovsten. Men den andra etappen har stött på patrull. Mark- och miljödomstolen ifrågasätter hur man ska klara miljökraven.
Nyheter | 16 December 2018 16:00

Viavests vd Mattias Norrman visar mossen som man hoppas kan förvandlas till industrimark. Arkivfoto: Norra Halland

 

Om ett par år hoppas kommunen att de första företagen finns på plats i det nya industriområdet vid Klovsten. Men den andra etappen har stött på patrull. Mark- och miljödomstolen ifrågasätter hur man ska klara miljökraven.

 

Under lång tid har transportföretaget Viavest i samarbete med kommunen fyllt ut det sanka området vid Klovsten. Samtidigt som man blivit av med lermassor från byggen, har det bildats ny mark som ska bli ett attraktivt industriområde intill motorvägsavfarten.

För något år sedan ansökte Viavest om att få fortsätta utfyllnaden i ett lika stort område söderut. Men det skulle innebära att Svarte mosse delvis fylls igen.

Det är inget som naturvänner gillar. Sportfiskarna hävdar att avrinningen från området kan förorena lilla Stockaån, ett uppväxtområde för havsöring. Även kommunens miljöförvaltning har kritiska synpunkter.

Miljödomstolen höll med och har begärt en lång rad krav på kompletterande utredningar. Det handlar bland om vilka rödlistade arter som kan drabbas, och hur grundvattennivåerna påverkas.

Egentligen var kravet att kompletteringarna skulle vara inne den 10 december, men eftersom kraven är så omfattande har Viavest begärt anstånd till den 31 maj nästa år.

Det går Mark- och miljödomstolen nu med på. Målet förklaras vilande i väntan på de nya utredningarna.

 

Skaffa Norra Hallands app här

 

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Tjejtrio gjorde fräck stöldräd i Kungsbacka

Nyheter De tre tjejernas stöldräd på Hede Fashion Outlet slutade inte riktigt som de hoppats. Plötsligt ertappades de ...

”Vi ser en oroande utveckling”

Blåljus Narkotikaklassade läkemedel ökar i polisens beslag. Missbruket går ner i åldrarna och Kungsbacka är en lukrativ kommun fö...

Föräldrar oroliga över droger

Blåljus Många föräldrar oroar sig för att deras barn använder droger och tycker det är svå...
Annons