NYHETER 2020-05-14 KL. 14:45

Vem får flytta åt de gamla?

Besöksförbudet stoppar anhöriga som ska hjälpa till med flytten in på boendet. I stället finns nu kommunens flytthjälp. Men det har väckt frågor.

– De hade ju inget skydd, utan lyfte bara in möblerna! Hur stoppas då smittan? undrar en anhörig.

Vem får flytta åt de gamla?

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



Förordningen som förbjuder besök på boendet tolkas strikt av Kungsbacka kommun. Anhöriga tillåts inte hjälpa till med inflytt av de gamla. I stället ska man enligt kommunen få hjälp att ta kontakt med den flytthjälp som skapats i samarbete mellan Vård och omsorg och Serviceförvaltningen.

En kritisk anhörig har hört av sig och ifrågasätter hur det fungerar.

– Flytthjälpen var två gubbar som bara satte på sig vanliga arbetshandskar och började bära in möbler och prylar. När vi frågade om smittrisken var svaret att ”vi är friska”! Då kunde vi ju lika gärna själva burit in.

Missförstånd


Men Anna Gröneberg, medicinskt ansvarig sköterska och Therese Lindén, socialt ansvarig samordnare, menar att det är ett missförstånd.

– De som sköter flytten är utbildade i hygienrutiner, hur det funkar med skyddsutrustning och hur man städar ett rum som varit utsatt för smitta. Men de behöver inte bära skyddsutrustning så länge som de inte riskerar att komma i närheten av någon smittad.

Men vad blir skillnaden mot en anhörig?

– Just det att vi kan utbilda och ställa krav på personal. De råkar inte gå in i allmänna utrymmen, eller använda en toalett på boendet. Vi undviker också oro och frågor från andra anhöriga som undrar hur det kommer sig att ”obehöriga” släpps in. Flytthjälpen bidrar till ökad trygghet.

Görs det aldrig undantag vid flytt?

– I enstaka fall om den person som flyttar in har ett väldigt stort behov av att någon anhörig är med. Det kan vara en situation där den som flyttar in har en omfattande oro och otrygghet. Men en riskbedömning genomförs alltid av ansvarig chef tillsammans med ansvarig sjuksköterska.



Den anhörige som hört av sig fick en riskbedömning, men förstår inte vitsen. Enligt enhetschefen på boendet var risken en trea för att han, som bott tillsammans med sin mor i flera år, skulle ta med smitta utifrån. Trean är näst högst på en skala upp till fyra där fyra är mycket stor risk och tre är stor risk för Smittspridning. Under bedömningsgrunden ”Allvarlighet” fick han betyget fyra av fyra. Sammantaget blev det omöjligt att släppa in honom.

Hur gör man den bedömningen?

– Vi har som vårt ansvar är att skydda alla våra äldre som vistas i våra boenden. Därför kan riskbedömningen bli hög eftersom den anhörige varit ute i samhället och då uppstår en risk för smittspridning från samhället via den anhörige in till boendet.

Men alla anhöriga har ju varit ute i samhället, menar den anhörige?

– Riskbedömningen görs den utifrån flera parametrar (den enskilde, anhöriga och rådande situation). Vi bemöter inte ett enskilt fall via media utan välkomnar den anhöriga att ta kontakt med oss om det finns synpunkter.

 

Hur gör ni om någon på boendet är nära döden?

– Vi har en restriktiv hållning, men chefen på boendet har möjlighet att göra avsteg från besöksförbudet om det gäller livets slutskede. Även då får man först göra en riskbedömning. Har den gamla covid-19, gäller att de anhöriga måste ha skyddsutrustning på sig.

– Man kan också göra avsteg om det finns risk för psykisk ohälsa därför att någon lider av svårt av ensamhet. Det är därför vi också gått ut med instruktioner till boendena om att använda digitala hjälpmedel och fler telefonsamtal för att förebygga ohälsa. Förvaltningen utreder även fler möjligheter att skapa säkra mötesformer, till exempel möten bakom plexiglasskivas, säger Anna Gröneberg och Therese Lindén.

Rättegången efter skotten på Kungsmässan inledd
NYHETER 2025-04-04 KL. 11:19
Premium

Rättegången efter skotten på Kungsmässan inledd

14-åringen medger att han skjutit flera skott på nära håll

TV-klipp och nyheter

Krönika: Min bebis i skolkö
2025-04-04 KL. 16:00
Premium

Krönika: Min bebis i skolkö

En välkommen återkomst för Åsa
FOTBOLL 2025-04-03 KL. 15:13
Premium

En välkommen återkomst för Åsa

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KRÖNIKOR 2025-04-04 KL. 16:00
Krönika: Min bebis i skolkö

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Trafikpolischefen:

Trafikpolischefen: "Går inte en dag utan att jag blir irriterad"

18 indragna körkort på en helg. Bara i Kungsbacka. Polisen önskar att mycket ska förändras när det gäller trafiken på E6. – Vi måste skapa en annan kultur. Det går inte en dag utan att jag blir irriterad, säger Hans Qvant, chef för trafikpolisen i Halland.