Vårdpersonal tvingas snabbflytta
Det är orimligt att med en dags varsel omplaceras från dagjobb i Kungsbacka till kvällsarbete med coronapatienter i Varberg. Det menar sjuksköterskor som hört av sig till Norra Halland.
– Jag förstår oron, men vi behöver snabbt omfördela resurser, säger Ulrika Christensen, områdeschef Hallands sjukhus.
Coronaepidemin sätter vården på hårda prov, och sjukhuspersonalen får ta stötarna. Men var går gränsen för hur flexibel man kan vara? Två sköterskor på Kungsbackasjukhus har hört av sig till Norra Halland och är upprörda. En av dem skriver:
"Här sliter vi allt vi orkar och Region Halland kör bara över oss. Vi omplaceras från vårt dagtidsarbete till ett jobb i Varberg med en dags framförhållning. Vi förväntas utföra ett jobb vi ej gjort förut. Vi vill hjälpa till men ni måste ge oss förutsättningar och verktyg. Vi värnar även om de svårt sjuka patienter vi sköter på våra mottagningar i Kungsbacka.
(…)Vi känner oss som boskap utan värde!!!!"
Den andra sköterskan delar uppfattningen:
”Vi förväntas vara ägda 24h av dygnet av regionen och med en dags framförhållning byta arbetsplats till Varberg utan ekonomisk ersättning eller framförhållning för privat liv”.
Områdeschef Ulrika Christensen delar inte uppfattningen att det bara varit en dags varsel, men däremot att omställningen går väldigt fort för att säkra vården av covid-19-patienter.
– Vi behöver snabbt omfördela resurser mellan verksamheter, så det är många som byter arbetsplats, arbetsinnehåll och arbetstider.
Hur snabbt kan det gå?
– Utvecklingen av epidemin har ju gått väldigt snabbt, så därför har medarbetarna tyvärr fått information om förändrade arbetsuppgifter och arbetstider med kort varsel. Alla får alla en introduktion, först webbaserad på sin arbetsplats, sen en genomgång av alla vårdrutiner på sin nya arbetsplats. Det finns också möjlighet att gå bredvid, det beror på hur erfaren man är.
Alla har kanske inte en livssituation som tillåter kvällsarbete?
– Varje enskilt ärende bedöms givetvis, men det är en fråga för närmaste chef och personalavdelningen, hur det ser ut i individuella fall kan jag inte svara på.
Kan man slippa jobba med coronapatienter?
– Nej, som arbetsgivare har vi rätta att omfördela personal efter behov. Det är ingen som vill jobba med covid-19-patienter, och jag har stor förståelse för oron. Oron handlar också om att det är en ny arbetsplats, annan chef och att man kanske inte är van vid att jobba med slutenvård. Men vi försöker alltid placera dem ihop med erfarna sjuksköterskor.
Får ni mycket arga reaktioner?
– Vi får väldigt olika reaktioner. Några är positiva och ser det som en möjlighet att prova något nytt. Andra känner sig väldigt otrygga, och det har jag full respekt för. Men mestadels har man accepterat situationen, även om omställningen inte skulle gått så här snabbt under andra förhållanden.
Kungsbacka sjukhus är ingen separat enhet, utan även här avbokas mycket av den planerade vården in.
– Vi ställer om hela Hallands sjukhus och flyttar både personal och patienter om det behövs.
Än så länge är långtifrån alla intensivvårdsplatser upptagna, och läget verkar vara under kontroll i Halland. Har kanske vården tagit i för mycket när det gäller omställning?
Det är en jättesvår avvägning men det är bättre att göra förändringen innan det blir kris. Det vi har sett i övriga Sverige är att läget snabbt kan förändras. Är det jättehårt tryck hinner man inte med utbildning och att gå bredvid.
Antalet covidpatienter på intensivvård ger också bara en liten del av bilden, påpekar Ulrika Christensen.
– Det handlar om många fler patienter. Vi har öppnat flera epidemikliniker där misstänkta fall vårdas och är isolerade till vi vet om de är smittade. Vi har även öppnat intermediärvårdplatser där patienter kan få syrgas. Dessutom behöver vi ökad bemanning eftersom vården tar längre tid med all skyddsutrustning och vi har högre sjukfrånvaro.