VÅRD 2021-12-21 KL. 06:45

Svårt med personal inom assistansen

Av Eric Andersson

Tre månader är tiden Kungsbacka kommun har på sig att verkställa ett ärende inom personlig assistans. Och det är mycket som ska klaffa under resans gång.

Svårt med personal inom assistansen
Foto: Pixabay

När kommunen får ett nytt ärende inom personlig assistans ska det verkställas inom tre månader. Catarina Tengberg, chef över personlig assistans på Kungsbacka kommun, har arbetat i 20 år och aldrig varit med om att kommunen inte hunnit verkställa ett ärende på tre månader.
– Det betyder inte att vi sitter med armarna i kors i tre månader utan försöker lösa det så snabbt som möjligt, säger Catarina Tengberg, chef över personlig assistans på Kungsbacka kommun.
Att rekrytera personal är en komplicerad process som kan vara tidskrävande beroende på brukarens behov och önskemål. Om brukaren tillåter kan information om individen och dess önskemål presenteras i annonsen.
– Är det krav på kön eller körkort är det ibland enklare med mer nischade annonser. Men det är inte alla som vill det och vi gör ingenting som brukaren inte vill.
När kommunen väl hittat en lämplig kandidat presenteras den för brukaren som sedan har sista ordet.
– Får jag ett nej från brukaren är det bara att börja om processen igen.
Och brukaren har rätt att säga nej till hur mycket personal som helst.
– Assistansen är unik på det sättet. Men brukare och personal ska spendera mycket tid tillsammans och då är personkemin är viktig. Beroende på ärendets omfattning kan det vara mycket personal som behöver rekryteras.

Säker omvårdnad
För att säkerställa trygg och säker omvårdnad kan det under rekryteringsfasen bli aktuellt med andra lösningar än assistans i hemmet.
– Vårt uppdrag är att se till att individen får hjälp och för att vi ska se till att det blir tryggt och säkert kan jag under rekryteringsfasen behöva hitta andra lösningar. Det kan vara en korttidsplats i väntan på att rekryteringen blir klar, säger Catarina Tengberg.
Hon upplever att det blir svårare att rekrytera personal för varje år som går och tror att både kommunal och privat verksamhet står inför en stor utmaning framöver.
– Vi slåss om samma personal och det blir svårare och svårare.
Varför är det så?
– Nu för tiden är det många som inte vill arbeta kvällar, helger och högtider. Riktigt så var det inte för 15-20 år sedan. Sedan är det ett ensamarbete där man inte har kollegor på samma sätt som på många andra jobb, säger Catarina Tengberg.
Anställningsformen inom personlig assistans varierar. Om brukaren själv har rekryterat personalen får den en PAN-anställning som avslutas i samband med att ärendet avslutas. Men har personalen gjort ett bra jobb finns det goda möjligheter till en mer permanent anställning.
– Vi kastar aldrig ut personal. Även om vi kanske inte har behovet just då finns det kollegor till mig som garanterat har det inom någon annan verksamhet, säger Catarina Tengberg.

Läs mer: Varje dag har inneburit nya beskedSmockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

SENASTE TV-NYHETERNA

Så blev betygen på friskolorna
NYHETER 2022-08-12 KL. 09:13

Så blev betygen på friskolorna

Hamnar inte i topp vid jämförelse i kommunen

Ingen brist på Lygnernvatten
NYHETER 2022-08-12 KL. 07:00

Ingen brist på Lygnernvatten

Men hushåll med egen brunn får se upp

Många ville se Peter Jöback
KULTUR & NÖJE 2022-08-11 KL. 21:37

Många ville se Peter Jöback

Man häktas för grov narkotikasmuggling
NYHETER 2022-08-11 KL. 17:00

Man häktas för grov narkotikasmuggling

Tioåring sexuellt ofredad utanför skola
NYHETER 2022-08-11 KL. 13:00

Tioåring sexuellt ofredad utanför skola

Debatt: Använd skattepengarna bättre!
DEBATT 2022-08-11 KL. 10:50

Debatt: Använd skattepengarna bättre!

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Under 2021 anmäldes 15 män för våldtäkt mot barn i Kungsbacka. De drabbade och anhöriga får bära med sig händelserna genom hela livet. Det här är sista delen i Norra Hallands serie om sexualbrott och dess konsekvenser.