VÅRD 2021-12-21 KL. 06:45

Svårt med personal inom assistansen

Av Eric Andersson

Tre månader är tiden Kungsbacka kommun har på sig att verkställa ett ärende inom personlig assistans. Och det är mycket som ska klaffa under resans gång.

Svårt med personal inom assistansen
Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

När kommunen får ett nytt ärende inom personlig assistans ska det verkställas inom tre månader. Catarina Tengberg, chef över personlig assistans på Kungsbacka kommun, har arbetat i 20 år och aldrig varit med om att kommunen inte hunnit verkställa ett ärende på tre månader.
– Det betyder inte att vi sitter med armarna i kors i tre månader utan försöker lösa det så snabbt som möjligt, säger Catarina Tengberg, chef över personlig assistans på Kungsbacka kommun.
Att rekrytera personal är en komplicerad process som kan vara tidskrävande beroende på brukarens behov och önskemål. Om brukaren tillåter kan information om individen och dess önskemål presenteras i annonsen.
– Är det krav på kön eller körkort är det ibland enklare med mer nischade annonser. Men det är inte alla som vill det och vi gör ingenting som brukaren inte vill.
När kommunen väl hittat en lämplig kandidat presenteras den för brukaren som sedan har sista ordet.
– Får jag ett nej från brukaren är det bara att börja om processen igen.
Och brukaren har rätt att säga nej till hur mycket personal som helst.
– Assistansen är unik på det sättet. Men brukare och personal ska spendera mycket tid tillsammans och då är personkemin är viktig. Beroende på ärendets omfattning kan det vara mycket personal som behöver rekryteras.

Säker omvårdnad
För att säkerställa trygg och säker omvårdnad kan det under rekryteringsfasen bli aktuellt med andra lösningar än assistans i hemmet.
– Vårt uppdrag är att se till att individen får hjälp och för att vi ska se till att det blir tryggt och säkert kan jag under rekryteringsfasen behöva hitta andra lösningar. Det kan vara en korttidsplats i väntan på att rekryteringen blir klar, säger Catarina Tengberg.
Hon upplever att det blir svårare att rekrytera personal för varje år som går och tror att både kommunal och privat verksamhet står inför en stor utmaning framöver.
– Vi slåss om samma personal och det blir svårare och svårare.
Varför är det så?
– Nu för tiden är det många som inte vill arbeta kvällar, helger och högtider. Riktigt så var det inte för 15-20 år sedan. Sedan är det ett ensamarbete där man inte har kollegor på samma sätt som på många andra jobb, säger Catarina Tengberg.
Anställningsformen inom personlig assistans varierar. Om brukaren själv har rekryterat personalen får den en PAN-anställning som avslutas i samband med att ärendet avslutas. Men har personalen gjort ett bra jobb finns det goda möjligheter till en mer permanent anställning.
– Vi kastar aldrig ut personal. Även om vi kanske inte har behovet just då finns det kollegor till mig som garanterat har det inom någon annan verksamhet, säger Catarina Tengberg.

Läs mer: Varje dag har inneburit nya besked


TV-klipp och nyheter

Efter 18 år – byggstriden i Åsa kan vara över
BOSTÄDER 2024-03-19 KL. 06:58
Premium

Efter 18 år – byggstriden i Åsa kan vara över

Kommun och grannar får återigen fel om villa med pool

Stor genomgång: Så är läget i ditt lag
FOTBOLL 2024-03-18 KL. 14:00
Premium

Stor genomgång: Så är läget i ditt lag

NH betygsätter klubbarnas truppbyggen inför säsongen

Stärkt samarbete för fyra spår genom Kungsbacka
TRAFIK 2024-03-18 KL. 06:58
Premium

Stärkt samarbete för fyra spår genom Kungsbacka

Kommunen vill få in projektet i nationella planen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.