VÅRD 2021-12-21 KL. 06:45

"Varje dag har inneburit nya besked"

Av Eric Andersson

2016 diagnostiserades Yvonne Greppi med den dödliga sjukdomen ALS och har sedan hösten 2019 vårdats av vårdbolaget Humana. För ett par veckor sedan sade Humana upp avtalet och Kungsbacka kommun skulle ta över vården. En övergång som minst sagt varit problematisk.På grund av sin ALS är Yvonne Greppi i behov av dubbelbemmanad assistans dygnet runt för att klara vardagen. Sedan i somras har Humana flaggat för att de förr eller senare inte kommer kunna behålla vårduppdraget på grund av personalbrist.
– Det har varit väldigt mycket frånvaro vilket har gjort att andra fått jobba extra och det blir otroligt slitsamt för personalen, säger Yvonne Greppi.
En av de som fått jobba mycket extra är Yvonnes man Pietro Greppi som sliter med att kombinera sitt vanliga jobb med att ta hand om sin fru. Arbetstimmarna är många och sömntimmarna få.
– Min man jobbar otroligt mycket och går verkligen på knäna. Han är trött konstant och det går ut över vår relation, säger Yvonne.

Uppsagt avtal
Redan i början av oktober sade Humana upp avtalet med Yvonne Greppi på grund av personalbrist. I samma stund började både Pietro och Yvonne söka personal på egen hand genom att annonsera på Facebook. Där och då lyckades paret hitta tillräckligt med personal för att Humana skulle låta avtalet löpa vidare vecka för vecka.
– Problemet är inte att Humana och kommunen inte lagt ut annonser, problemet är att det inte är någon som söker. Men när vi söker genom Facebook är det många som skriver till oss och är intresserade, förklarar Yvonne Greppi.
Men nu har Humana återigen upp avtalet på grund av personalbrist och vården ska övergå i kommunal regi. Kruxet är att Humana med nuvarande avtal har ett par veckors uppsägningstid, medan kommunen har en inställelsetid på tre månader.
Det gör att Yvonne Greppi sitter i en knivig situation. Ett par dagar innan avtalet löpte ut visste fortfarande inte Yvonne hur framtiden såg ut.
– Det kan bli korttidsboende, det kan bli hospice i Göteborg och det kan bli att jag och min man sitter här hemma själva. Vi har ingen aning, säger Yvonne Greppi.
Att Kungsbacka kommun tar över ett ärende från ett privat bolag inom personlig assistans är en unik situation.
– Jag kommenterar inte individuella ärenden. Det jag kan säga är att jag arbetat här i 20 år och aldrig varit med om att vi tar över ett ärende från ett privat bolag, säger Catarina Tengberg, chef över personlig assistans på Kungsbacka kommun.

Särskilda behov
Av personalen från Humana var det ett tiotal som öppnade för att fortsätta arbeta hos Yvonne och därmed bli anställda av kommunen. Men ett par dagar före avtalet gick ut kom beskedet från kommunen att den befintliga personalen inte kommer bli anställd.
– Förklaringen var att de inte kan garantera min säkerhet på grund av att det inte finns tillräckligt med personal för att genomföra vården i hemmet. Kommunen slänger bort nio personer som har god kunskap om mig. Det känns som att de inte vill att jag ska bo hemma längre, säger Yvonne.
Pietro Greppi hade gjort ett schema som inkluderade de personer som ville vara kvar från den befintliga personalen. Schemat byggde på att Yvonne varje vecka skulle vara hemma fyra dagar och på korttidsboende tre dagar. En kortsiktig lösning fram tills dess att det finns tillräckligt med personal.
– Istället har kommunen sökt hospice i Göteborg och jag får inte ta med mig någon assistent dit. Kommunen säger att personalen på hospice är kompetent, men det spelar ingen roll om man inte kan mina tecken eller vet hur man ska göra när jag får andningsuppehåll, förklarar Yvonne.

Fanns ingen plats
Men när tre dagar återstod innan avtalet med Humana löpte ut upptäckte kommunen att det inte fanns någon ledig plats på något korttidsboende. Inte heller hospice i Göteborg hade möjlighet att ta emot Yvonne. En upptäckt som ledde till att kommunen svängde igen och anställde personalen som ville vara kvar.
– Det fanns inga andra alternativ än att ta hand om mig hemma. Jag svävar mellan hopp och förtvivlan hela tiden och får inga klara besked. Jag känner mig bara som en belastning för samhället, säger Yvonne Greppi.
Det har varit jobbiga veckor och många brutna löften.
– Varje dag har inneburit nya besked. Först lovade de att jag skulle få med mig en assistent till ett korttidsboende men det gick inte. Sedan lovade de hospice men det gick inte heller. Som det ser ut nu blir jag kvar hemma ett tag men jag vågar inte lita på någonting, säger Yvonne.
Som det ser ut nu, vad händer nästa vecka?
– Enligt kommunen är den här och nästa vecka under kontroll. Jag frågade vad som händer om de inte hittar tillräckligt med personal och det kunde de inte svara på. Jag vet ingenting och det är väldigt jobbigt, säger Yvonne Greppi.

Läs mer: Svårt med personal inom assistansen


Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

SENASTE TV-NYHETERNA

Så blev betygen på friskolorna
NYHETER 2022-08-12 KL. 09:13

Så blev betygen på friskolorna

Hamnar inte i topp vid jämförelse i kommunen

Ingen brist på Lygnernvatten
NYHETER 2022-08-12 KL. 07:00

Ingen brist på Lygnernvatten

Men hushåll med egen brunn får se upp

Många ville se Peter Jöback
KULTUR & NÖJE 2022-08-11 KL. 21:37

Många ville se Peter Jöback

Man häktas för grov narkotikasmuggling
NYHETER 2022-08-11 KL. 17:00

Man häktas för grov narkotikasmuggling

Tioåring sexuellt ofredad utanför skola
NYHETER 2022-08-11 KL. 13:00

Tioåring sexuellt ofredad utanför skola

Debatt: Använd skattepengarna bättre!
DEBATT 2022-08-11 KL. 10:50

Debatt: Använd skattepengarna bättre!

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Under 2021 anmäldes 15 män för våldtäkt mot barn i Kungsbacka. De drabbade och anhöriga får bära med sig händelserna genom hela livet. Det här är sista delen i Norra Hallands serie om sexualbrott och dess konsekvenser.