VÅRD 2022-03-17 KL. 06:40

Kvinnor ger vården bra betyg

Av Elisabeth Däljemar

På många håll i landet befinner sig förlossningsvården i fritt fall. Men i Halland kan 95 procent av de nyblivna mammorna tänka sig att rekommendera sin förlossningsavdelning till andra gravida kvinnor. 89 procent säger samma sak om sin mödravård.

Kvinnor ger vården bra betyg
De halländska mammorna är nöjda med sin mödra- och förlossningsvård. Foto: Pixabay

Resultatet kommer från årets upplaga av Graviditetsenkäten – en undersökning som genomförs av Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.
I Halland har 5 000 nyblivna mammor deltagit i undersökningen.
Resultatet visar att en övervägande majoritet av dem är nöjda med den vård de fått i anslutning till sitt barnafödande. 89 procent kan rekommendera sin mödravård till andra gravida. 95 procent säger detsamma om sin förlossningsavdelning. De allra flesta uppger även att de känt att de varit i trygga händer i samband med sin förlossning, och att de blivit bemötta med respekt.
Betyget ger en helt annan bild av förlossningsvården än den man ser på en del andra håll i landet.

Men inget är så bra att det inte går att göra ännu bättre. Partners/närståendes involvering, eftervård, amningsstöd och information är fyra vårdparametrar som mammorna pekar ut som utvecklingsområden. Särskilt bekymrade över partnerns/närståendes närvaro har de mammor som fött barn under pandemin varit.
– Graviditetsenkätens resultat visar att det finns mycket vi kan vara stolta över. Det är i första hand medarbetarnas yrkesskicklighet och engagemang som ligger bakom de goda resultaten. Att Graviditetsenkäten bekräftar ett antal utvecklingsområdena visar också att de satsningar vi har påbörjat i regionen är rätt prioriterade. Det ger energi att fortsätta arbetet, säger Katarina Sibelius, verksamhetschef kvinnohälsovården Region Halland.
Graviditetsenkäten innehåller även ett antal frågor om de nyblivna mammornas hälsa, med särskilt fokus på besvär eller smärtor från underlivet.
– Graviditetsenkätens hälsorelaterade frågor är ett mycket viktigt kunskapsunderlag. Det kommer att ge oss en djupare förståelse för omfattningen av besvär under och efter graviditet och förlossning, utifrån kvinnornas perspektiv, säger Maud Ankardal, verksamhetschef Kvinnokliniken, Region Halland.SENASTE TV-NYHETERNA

Lokala författaren fick ta emot bokpris
KULTUR & NÖJE 2022-12-02 KL. 11:45

Lokala författaren fick ta emot bokpris

Polisen söker orsak till branden i Frillesås
NYHETER 2022-12-02 KL. 09:30

Polisen söker orsak till branden i Frillesås

Orosanmälningar ökar - svårt att hinna med
NYHETER 2022-12-02 KL. 07:00
Premium

Orosanmälningar ökar - svårt att hinna med

Zorrofinterna fällde avgörandet när sviten förlängdes
SPORT 2022-12-01 KL. 23:05
Premium

Zorrofinterna fällde avgörandet när sviten förlängdes

Auktoriserade tomten Sten-Erik fyller 70 år
FAMILJ 2022-12-01 KL. 20:30
Premium

Auktoriserade tomten Sten-Erik fyller 70 år

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2022-12-02 KL. 21:47
"Det är bara hem och träna avslut"
NYHETER 2022-12-02 KL. 19:56
Brand i villa i Iserås

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

”Det var så skönt att Kungsbacka blev min stad”

”Det var så skönt att Kungsbacka blev min stad”

Lasse Kronér fyller 60 år. Kärleken till Onsala och Kungsbacka är djup. Metooskandalen blev en ”gamechanger” i hans liv.