VÅRD 2022-12-09 KL. 17:39

Högt tryck på vården – Hallands sjukhus i stabsläge

Av Julia Sandstén Vikberg

Smittspridningen av såväl covid-19, influensa och RS-virus ökar kraftigt, vilket innebär ett högt tryck på vården. Hallands sjukhus gick under torsdagen upp i stabsläge.

Högt tryck på vården – Hallands sjukhus i stabsläge

Enligt Folkhälsomyndigheten ökar smittspridningen av luftvägsinfektioner kraftigt i samhället nu. Detta märks även i Region Halland. På fredagen vårdades närmare 20 personer med covid-19 på sjukhus i Halland (dock ingen på IVA). Utöver det så har influensasäsongen dragit igång och spridningen av RS-virus ökar i landet. Detta har lett till ett ökat tryck på vården, bland annat i Region Halland. Hallands sjukhus gick på torsdagen upp i stabsläge.
– Det stämmer. Anledningen är att vi har haft ett högt söktryck av akut sjuka patienter. Den ökade smittspridningen påverkar. Det är många med den typen av besvär som söker vård och behöver läggas in för vård, i kombination med hög sjukfrånvaro bland våra egna medarbetare, säger Marianne Kondrup, kommunikationschef på Hallands sjukhus.
Smittspridningen förväntas fortsätta öka under de kommande veckorna, vilket betyder att många personer kommer att smittas och insjukna.
– Smittskydd i region Halland ser en ökat smittspridning. Det är viktigt att enskilda försöker undvika att bli sjuka genom att vaccinera sig och undvika folksamlingar med småbarn för att skydda dem från RS-virus. Man ska också undvika att besöka sjukhuset mer än vanligt för att minska risken för smittspridning där, säger Marianne Kondrup.
Enligt Folkhälsomyndigheten löper personer över 65 år och personer som tillhör en riskgrupp störst risk att drabbas av svår sjukdom i covid-19 och influensa. RS-virus innebär störst risk för små barn. Folkhälsomyndigheten gick på fredagen ut med en uppmaning om att stanna hemma om man är sjuk och att alla som rekommenderas att vaccinera sig gör det.
– Just nu är det viktigt att den som är sjuk med symtom på luftvägsinfektion eller har feber stannar hemma och undviker nära kontakt med andra. På det sättet kan vi hjälpas åt att minska smittspridningen. Vaccination är det bästa sättet att skydda sig mot allvarlig sjukdom och död i både covid-19 och influensa, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.SENASTE TV-NYHETERNA

Ny konceptbutik öppnar i ”guldhuset”
NYHETER 2023-02-05 KL. 11:55

Ny konceptbutik öppnar i ”guldhuset”

Hanhalshjärtat:
ISHOCKEY 2023-02-04 KL. 20:00
Premium

Hanhalshjärtat: "Jag har saknat hockeyn när jag var borta"

Aranäs fullträff – tog skrällpoäng som kunde varit mer
HANDBOLL 2023-02-04 KL. 18:47
Premium

Aranäs fullträff – tog skrällpoäng som kunde varit mer

Aranäs gick upp i serieledning efter onödig dramatik
HANDBOLL 2023-02-04 KL. 16:12
Premium

Aranäs gick upp i serieledning efter onödig dramatik

Anders Axén fick hantera påsk-kravallerna
NYHETER 2023-02-04 KL. 10:00

Anders Axén fick hantera påsk-kravallerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | VÅRD 2023-02-05 KL. 12:30
Margreth förlorade kamp om specialvård

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen: Här gör Kungsbackaborna fel i trafiken

Polisen: Här gör Kungsbackaborna fel i trafiken

På E6 sker i särklass flest trafikolyckor. Och hastighetsöverträdelse är den vanligaste typen av böter som polisen utfärdar. Henrik Stilling, operativ samordnare på Kungsbackapolisen, berättar om de vanligaste misstagen kungsbackaborna gör i trafiken, var de missar stopplikt och vilka som är de farligaste vägarna i kommunen.