Annons

Trångt i Åsa – utslitet på Tingberget

Det både renoveras och byggs nya skolor i Kungsbacka i rasande fart. Men det räcker inte.

– Både Tingbergsskolan och Iseråsskolan har stora underhållsbehov, och i Åsa behövs en ny skola, konstaterar Anna McLaren, utvecklingsledare på Grundskola och förskola.

Skola | 04 November 2020 07:05

Furulid är nybyggd, Fjärås Bräcka nyinvigd, Hålabäcksskolan nästan klar, Frillesåsskolan byggs till för fullt, Smedingeskolan ska renoveras och en ny skola ska stå klar i Björkris nya etapp hösten 2023.

Det pågår ett intensivt (och kostsamt) arbete med att skapa bättre skolmiljöer i Kungsbacka.

– Väldigt många av våra skolor från 70- och tidigt 80-tal har haft stora underhållsbehov, vi har lappat och lagat och löst det med paviljonger, säger Anna McLaren.

Hon har utrett skolförvaltningens önskelista över vad som borde byggas den närmsta femårsperioden. Den går sen vidare till sedvanlig prutning i kommunledningen. Skolor är inte det enda som behöver byggas, och investeringarna de senaste åren har rusat. Kommunens låneskuld är uppe i 1 350 miljoner, och fortsätter att stiga när kommunen växer och det behövs ny service och infrastruktur.

Därför stoppades tidigare i år den planerade skolan i Vallda Heberg. Valldaelever kommer att få fortsätta pendla till Varlaskolan.

Så vad är det då som är mest akut, enligt skolförvaltningen?

Centrum

Jo, Tingbergsskolan till att börja med. Det är en ganska akut situation som målas upp.

” Tingbergsskolan är hårt belastad och även i undermåligt skick tekniskt sett till byggnadernas skick. (…) Matsalen är hårt ansträngd. (…) Skolans musiksal är ett inrett skyddsrum i källaren med direktingång. Där är så kallt på golvet att heltäckningsmatta tvingats läggas in och rummet är så litet att barnen får sitta på golvet eller små pallar.”

– Det ska inte tolkas som att det är en dålig skola, men Tingbergsskolan är i stort behov av underhåll för att det ska bli de moderna lärmiljöer som jag tycker våra elever ska ha, säger Anna McLaren.

Förvaltningens förslag är att det byggs en ny skola i kvarteret Liljan/Gjutaren alldeles intill, där detaljplanen just nu tas fram. Det är inte bara Tingbergsskolans lokaler som är orsaken, utan det snabbt växande elevunderlaget i centrala Kungsbacka.

– Det finns utbildningslokaler inritade där, men det betyder inte att det blir en skola. Det kunde vi ju se i Vallda Heberg. Vi kan inte vänta till det blir akut, utan ligga många år före och visa på behovet.

Skolan borde enligt förslaget stå klar senast hösten 2024, så det är bråttom. Möjligen kan man få något års respit, om Internationella Engelska skolan på Inlag lockar ett stort antal elever från centrum.

Generellt sett är prognoserna lite osäkra just på grund av engelska skolan, där man inte riktigt vet hur elevströmmarna kommer att gå.

Iseråsskolan är delvis nedsliten.

Onsala

I Onsala är inte behovet av fler skolplatser problemet. Men även där måste lokalerna förnyas. Särskilt gäller det Iseråsskolan, där planerna på en helt ny skola stoppades för ett par år sedan.

– Iseråsskolan är mycket eftersatt tekniskt. Flera av husen behöver totalrenoveras, det krävs ny matsal och ny idrottshall, menar Anna McLaren.

– Men samtidigt finns där även jättefina ombyggda lokaler, påpekar hon.

Även Fjordskolan behöver åtgärdas. Nästan hälften av skolan består av paviljonger. Även om det i sig inte betyder dåliga lärmiljöer, är det över tid betydligt dyrare än att bygga i egen regi. Kanske kan elever flyttas till en ombyggd Iseråsskola.

Kapareskolan har också behov av upprustning, men finns inte med på priolistan.

Åsa gårdsskolan är för trång.

Åsa

Men den kanske knepigaste situationen har Åsa. Åsa gårdsskola är överlastad, och förvaltningens förslag om att lösa trångboddheten genom att låta de yngsta barnen gå i Åsa gårdsskola och de äldre i Åsaskolan föll efter protester från både personal och föräldrar.

På Åsaskolan kan några fler platser skapas genom nytt arbetssätt, men på Åsa gård är salarna gjorda för små grupper på 15 elever. En årskull på 45 elever kan inte delas upp på två klassrum med 20 i varje, utan det måste bli tre klasser.

Skolan går inte heller att bygga till, all mark är utnyttjad och konstruktionen tål inte en våning till. Just nu är det akuta läget löst med nyinhyrda paviljonger.

Det behövs 150 fler grundskoleplatser den kommande femårsperioden. Dessutom 120 nya förskoleplatser.

Förvaltningens huvudförslag är därför en tredje skola i Åsa. Någon färdig tomt finns inte, men Liberalerna har tidigare föreslagit en skola mellan Åsa och Frillesås som skulle kunna fånga upp elever i hela södra området. Å andra sidan vore det ju bra om en ny skola hade nära till tågstationen.

Då skulle eventuellt Åsa gårdsskola med sina små klassrum kunna förvandlas till förskola, eller F-3-skola. Med tanke på protesterna förra året lär inget av förslagen uppskattas på Åsa gårdsskola som just fått tillåtelse att fortsätta som kommunal friskola.

– Att fortsätta som idag och samtidigt bygga fler bostäder går inte, till slut brister det, det finns ingen magisk lösning, säger Anna McLaren.

Särö/Kullavik

Slutligen kan noteras att förvaltningen pekar på ett snabbt ökande behov av förskoleplatser i Särö/Kullavik, där Särö centrum fått många flerbostadshus och fler är på gång. 2029  är behovet ytterligare 100 platser, men det kommer att bli överfullt på förskolorna redan om ett par år.

En prognos som kan ge vatten på kvarn till de grannar som just överklagat nya detaljplanen för grannområdet Algusered, där kommunen vill riva den gamla förskolan för att ge plats för ännu fler bostäder.

En vision!

Önskemålen godkändes av nämnden, men man är väl medveten om att det är en önskelista.

– Det är en visionsbeskrivning, inte så det blir! Det påpekar Anders Ekström (M), ordförande i för- och grundskolenämnden.

Nämnden godkände ändå lokalplanen och skickade vidare den till kommunledningen där den ska möta verkligheten i form av budget och investeringsplaner.

Anders Ekström är väl medveten om att mycket av det som skolförvaltningen önskar kommer att få stå tillbaka i prioriteringar.

Att det på sikt behövs en ny skola i Åsa håller han med om, däremot finns det många alternativ till hur årkurser ska fördelas. Att lägga en ny skola mellan Åsa och Frillesås som Liberalerna förslagit dömer han ut.

– Det förslaget har den nackdelen att ingen bor där! För övrigt kommer vi att få god kapacitet i Frillesås när den nu byggs om. Nej, ska det bli en ny skola i Åsa borde en ligga i stationsläget.

Läs fler nyheter om skola och utbildning här.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

1 Kommentar

  • Anders Ekström får nog ta reda på vad folket i Åsa bor. Det bor mängder i de södra delarna som har väldigt lång till skolan. Vid stationen bor i princip ingen, dessutom ligger Gårdsskolan nära, så det är väl det sista stället man bör välja.

Läs Även

Fortsatt distansundervisning för en del elever

Vård Undervisningen kan ännu inte återgå till det normala. Smittläget i Halland innebär fortsatta behov för anpassningar av ...

80 platser på nytt vård- och omsorgsboende

Nyheter Om ungefär tre veckor är det inflyttning. Då är Särö nya vård- och omsorgsboende redo att ta ...

Food truck ska ge glädje och god mat

Jobb & Pengar Tanken är att deras food truck ska dyka upp på olika ställen. I några månader har den ...
Annons