TRAFIK 2023-07-27 KL. 12:45

Polisen varnar för olagliga race på allmänna vägar

Av Ronny Karlsson

På olika platser arrangeras så kallade street race, där bilister tävlar mot varandra i hög fart på allmänna vägar. Nu vill polisen varna för dessa sammankomster och pekar bland annat på att inga försäkringar gäller om det blir en olycka.

Polisen varnar för olagliga race på allmänna vägar
Polisen varnar för de street race som körs på olika platser under sommaren. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Polisen påpekar att det både handlar om att skapa fara och att de som deltar bryter mot lagen.

– Sommartid vet vi att det förekommer streetrace så gott som varenda helg, säger Niklas Svensson, kommunpolis i lokalpolisområde Storgöteborg syd. De innebär ofta en stor trafikpåverkan.

Han menar att under dessa tävlingar kan vägar blockeras, vilket gör att utryckningsfordon får svårt att komma fram. Även handlarnas leveranser påverkas och boende i närheten störs av oljudet.

– Det är svårt för oss att jobba systematiskt mot företeelsen eftersom varje enskild tävling hålls under en mycket kort tid – därefter förflyttar man sig till en ny plats för att undvika att bli upptäck av polis.

Tävlingarna är olagliga och samlar ofta även en publik som kan hamna i fara om något går fel när bilisterna kör sina race.

framför allt riskerar man både sitt eget och andra bilisters liv. Även att vara åskådare medför stora risker, om en trafikolycka skulle ske.

– Det kan också vara värt att ha i åtanke är att det sannolikt inte finns något försäkringsbolag vars försäkring täcker olyckor som sker i samband med streetrace. Deltar man kör man alltså helt oförsäkrad, säger Svensson.

Än så länge verkar Kungsbacka vara ganska förskonat för dessa race, men polisområdeschef Krister Adolfsson är väl insatt i problematiken.

– När jag jobbade i Halmstad var det ett återkommande problem. Det kan säkert förekomma här, men det är inget som vi upplever som ett problem i nuläget, säger han.

Adolfsson påpekar samtidigt att problemet kan dyka upp med kort varsel.

– De dyker upp ganska snabbt när de ska köra race och försvinner sedan lika snabbt.
TV-klipp och nyheter

Stökig start - flera anmälningar på Skårbyskolan
SKOLA 2023-11-27 KL. 07:45
Premium

Stökig start - flera anmälningar på Skårbyskolan

Skadegörelse och grannar som störs

Dag med marint tema i Onsala
NYHETER 2023-11-26 KL. 17:00
Premium

Dag med marint tema i Onsala

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-11-27 KL. 20:08
Kommunen hyllade medarbetare på gala

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.