TRAFIK 2021-10-20 KL. 11:50

Philip gjorde om sin Porsche till A-traktor

Av Christina Nordwall

Det mullrar mäktigt när Philip startar motorn. Men hans Porsche Cayenne är inte som andra porschar. Han har gjort om den till en A-traktor.
– Den egentliga topphastigheten är 270 kilometer i timmen, nu går den i 30, säger Philip Victorsson från Frillesås.

Philip gjorde om sin Porsche till A-traktor
Ombyggd. Philip Victorsson är 15 år och kör en Porsche Cayenne till vardags. Den är ombyggd till A-traktor och gör 30 kilometer i timmen. Foto: Christina Nordwall

Philip är 15 år och har kört gokart på världselitnivå. Förra sommaren tog han nästa steg och kör nu Formula Nordic med gott resultat. Senast slutade han tvåa på SM. När han tävlar handlar det om hastigheter på 200 kilometer i timmen och med ett motorintresse som hängt med sedan barnsben ville han bygga något som stack ut när det var dags att ”fylla moppe”.
– Hans storasyster Sabina som är 17 år kör också en fräck A-traktor, en ombyggd BMW, säger Philips pappa Martin Victorsson.
Moped eller mopedbil fanns med i familjens diskussioner men beslutet landade i att Philip tog sina sparpengar och köpte en 15 år gammal Porsche istället.
– Det är en V8 med dubbla turbo och 450 hästkrafter. Vi byggde om den till A-traktor i vintras och allt som allt har den kostat 110 000 kronor. Det är billigt jämfört med en mopedbil och mycket säkrare, säger Philip.

En del utmaningar

Han har haft god hjälp av sin pappa Martin med bygget som har inneburit en del utmaningar, bland annat när det handlade om att strypa hastigheten som (väldigt förenklat) är det som gör en bil till en A-traktor.
Nu är den godkänd, klar och ute på vägarna med Philip bakom ratten.
Vad får du för reaktioner?
– Det är övervägande positiva reaktioner, många tar bilder men det händer att folk som ligger bakom skakar på huvudet, säger Philip.
Både pappa Martin och Philip ifrågasätter varför en moped får köra i 45 kilometer i timmen när en A-traktor bara får köra i 30 kilometer. De menar att om samma hastighet hade gällt fordonen hade trafiken flutit på smidigare.
– Det är synd att de inte får gå lika fort, då hade det nog inte blivit lika många farliga omkörningar och kraftiga inbromsningar, säger Martin.
Många A-traktorer
Philip som går i nian på Frillesåsskolan håller med om att man ser många A-traktorer på vägarna.
– Det är ganska många i min klass som har A-traktor. De nya reglerna gör det enklare nu och man behöver inte bygga om så mycket.
Däremot är det inte lika enkelt att bygga om A-traktorn till en vanlig Porsche Cayenne när det är dags att ta körkort.
– Nej, det skulle vara svårt att regga tillbaka den. Den är mer värd som A-traktor, säger Philip Victorsson.SENASTE TV-NYHETERNA

Fullt ös i Onsala Pirates
SPORT 2022-07-05 KL. 09:29

Fullt ös i Onsala Pirates

Villor kan få ersätta förfallna stugor
NYHETER 2022-07-05 KL. 06:40

Villor kan få ersätta förfallna stugor

Camparna som inte vill flytta på sig
FAMILJ 2022-07-04 KL. 19:45

Camparna som inte vill flytta på sig

Döms för rattfylla trots plats i baksätet
NYHETER 2022-07-04 KL. 16:00

Döms för rattfylla trots plats i baksätet

Skador för flera hundra tusen - klottrare åtalas
NYHETER 2022-07-04 KL. 12:45

Skador för flera hundra tusen - klottrare åtalas

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-07-05 KL. 09:29
Fullt ös i Onsala Pirates

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Årets rondelltema – I sagornas värld

Årets rondelltema – I sagornas värld

Sommarsäsongen är här och så också sommarblommorna. I Kungsbackas rondeller är sommarblommorna planterade och i vissa av rondellerna finns installationer med inspiration från sagornas värld.