TRAFIK 2022-07-11 KL. 15:38

Dispens för Onsalavägen överklagad

Av Kristian Alm

Det blev som alla väntat – artskyddsdispensen för Onsalavägen överklagas. Bakom står Naturskyddsföreningen och Värna Onsala.

Dispens för Onsalavägen överklagad

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

För två veckor sedan kunde Norra Halland berätta att länsstyrelsen gett så kallad artskyddsdispens för alla tänkbara djurarter vid bygget av den nya Onsalavägen.
Det handlar om att skyddade arter ska ställas mot nyttan av en ny väg, och även om bygget innebär en viss skada kan man få dispens.
Egentligen är det hackspettarna som varit ett problem, men efter en EU-dom som skärpt regelverket ville inte Trafikverket ta några risker och sökte för allt från gråsparvar till grodor: sammanlagt 69 fågelarter, sju arter av fladdermöss, tre av groddjur och tre arter av kräldjur som kan komma att påverkas av projektet.
Länsstyrelsen motiverade sitt beslut med att dispensen inte försvårar en gynnsam bevarandestatus hos någon av arterna i deras naturliga utbredningsområde.
Trafikverkets projektledare Lydia Lehtonen var glad över beslutet men misstänkte att att det med stor sannolikhet skulle överklagas till Mark- och miljödomstolen. Och det har alltså nu skett.
Det är advokatfirman GBH Miljörätt som på uppdrag av Naturskyddsföreningen och Värna Onsala skickat in överklagan. Man menar att det saknas grund för dispens, men vill ha tid på sig till 30 september för att närmare motivera.
Det här innebär med stor sannolikhet ytterligare försening. Fram till nu har förhoppningen hos Trafikverket varit att komma igång med bygget hösten 2023, men mycket talar nu för att starten förskjuts ett år - om det överhuvudtaget blir av.






Catarina trivs med jobbet som alla har en åsikt om
NYHETER 2025-07-04 KL. 12:00
Premium

Catarina trivs med jobbet som alla har en åsikt om

"98 procent av alla vi möter är positiva"

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.