Totalsågar länsstyrelsens pandemirapport
Motstridiga slutsatser, felaktiga begrepp, fria spekulationer, otydliga källor. Det är inte mycket som faller Socialstyrelsen på läppen när myndigheten säger sitt om den pandemirapport som sammanställts av Länsstyrelsen i Halland.
För en tid sedan fick landets länsstyrelser i uppdrag att sammanställa kommunernas bedömningar av eventuella risker för social problematik och utsatthet covid-19 pandemin för med sig. Uppgifterna skulle sammanställas i en rapport, skriven av Länsstyrelsen i Halland.
Totalsågar rapporten
Nu är rapporten färdig. Men innan den kan publiceras ska ett antal aktörer säga sitt om innehållet. En av dessa är Socialstyrelsen, som totalsågar rapporten.
Enligt ett remissvar från Socialstyrelsen, som tagits fram av nyhetsbyrån Siren, får Länsstyrelsen i Halland bakläxa på så gott som samtliga punkter.
Socialstyrelsen anser inte bara att det är omöjligt att utläsa vilket material som samlats in och använts som grund för rapporten. Vilken metod som använts för faktainsamlandet anses inte heller framgå tillräckligt tydligt.
Pekar på flera brister
Socialstyrelsen noterar även att det på flera ställen i rapporten dras motstridiga slutsatser. Samt att Länsstyrelsen i Halland i flera fall spekulerar fritt och kommer med obekräftade påståenden i sin rapport. Länsstyrelsen anklagas även för att har dragit egna slutsatser i rapporten, trots att detta inte ingår i uppdraget som rapportförfattare.
Som exempel på felaktigheter nämner Socialstyrelsen ett ställe i rapporten där Länsstyrelsen i Halland slår fast att antalet orosanmälningar ökat under pandemin, samtidigt som de uppges ha minskat på vissa håll i en annan del av rapporten.
Obekräftade uppgifter
I rapporten skriver Länsstyrelsen i Halland också att antalet självmord har ökat som en följd av pandemin, ett påstående Socialstyrelsen inte anser vara belagt med fakta.
Socialstyrelsen anser även att länsstyrelsen dragit egna slutsatser i rapporten – bland annat om att pandemin “bidragit till en mindre känsla av utanförskap hos barn och unga”, något som inte heller backas upp med fakta.
Felaktig terminologi
Socialstyrelsen är även kritisk till att länsstyrelsen använt flera olika begrepp i fråga om personer med funktionshinder. Eftersom rapportens terminologi i vissa fall är direkt felaktig anser Socialstyrelsen att det i denna del blir svårt att utläsa ens vilken verksamhet som avses.
Att rapporten har tagits fram i samarbete med Socialstyrelsen och organisationen Sveriges kommuner och regioner, SKR, framgår enligt Socialstyrelsen inte heller av rapportutkastet.
Länsstyrelsen i Halland får nu ordentlig bakläxa av Socialstyrelsen, som inte anser att rapporten kan publiceras förrän de felaktigheter man påpekat åtgärdats.