Annons

Tennisbanor bollas till regeringen

Motståndarna mot en tennisanläggning vid Björkris har vunnit en delseger. De har fått rätt att överklaga det upphävda strandskyddet. Nu lär det ta lång tid innan något beslut finns.

Politik | 25 Februari 2020 11:50

En skiss av den tänkta nya hallen vid Björkris.

FOTO: Kungsbacka tennisklubb

Kungsbacka tennisklubbs banor vid Elof Lindälv får som Norra Halland tidigare berättat inte vara kvar. Efter en ny förlängning av det tillfälliga bygglovet för tennistältet har man fått en dispens fram till 2022. Men sen måste en ny anläggning finnas på plats.

Ny tomt

Kommunen har i samarbete med klubben försökt hitta en ny tomt, och i höstas blev förslaget att bygga en större anläggning med både inomhusbanor och utomhusbanor bakom Ica Maxi.

Men flera grannar känner sig överkörda. De menar att utomhusbanorna kommer att bullra och störa, och är dessutom oroliga för trafikökningen i området.

Kritikerna hävdar också att kommunen tagit beslutet i smyg. För att kunna bygga krävdes att strandskyddet upphävdes för bäcken som rinner i området. Det beslutet togs av länsstyrelsen i höstas, men sen missade kommunen att diarieföra det. Det var alltså svårt att hitta för den som vill protestera.

Överklagat

Ex-politikern Göran Bonander har länge varit kritisk mot kommunens bristande diarium, och har nu som ombud för en grannarna, lyckats få rätt att överklaga strandskyddsbeslutet trots att det egentligen vunnit laga kraft.

Det kan man få, om det går att visa att beslutet inte offentliggjorts på ett riktigt sätt.

När det gäller upphävande av strandskydd går överklagande direkt till regeringen, närmare bestämt miljödepartementet, där det hamnar i kön med alla andra miljöärenden, som till exempel Onsalavägens hackspettar.

Det innebär att det kan ta lång tid innan det klargörs om det går att bygga en tennisanläggning söder om Björkris.

Göran Bonander och kritikerna begär också i sitt överklagande att hela ärendet ska granskas, eftersom de menar att kommunen inte tagit hänsyn till alla handlingar som skickats in.

Läs mer om grannarnas kritik

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Fiskare blir forskare med nytt stöd

Politik Extra stöd till havet blir hjälp till självhjälp för landets fiskare när landsbygdsminister Jennie ...

Ledningar flyttas på tennistomt

Politik Trots protester jobbar kommunen vidare mot att det ska kunna bli en tennisanläggning mellan Ica maxi och Björkris. ...

Nytt hyresstöd för de mest utsatta företagen

Jobb & Pengar Coronakrisen har kopplat grepp om näringslivet i Kungsbacka. Snart ska de mest utsatta företagen få hjälp med ...
Annons