Teknik kolliderar med demokratin
Varför ska inte vi i riskgruppen kunna delta i fullmäktiges möten? Var är demokratin? Det undrar miljöpartisten Clas Rosander.
Tekniken är för dålig, är svaret från fullmäktiges ordförande Anders Ekström.
På tisdag är det budgetfullmäktige när nästa års ekonomiska förutsättningar avgörs. Dessutom ska förslaget till nya arvoden för politiker beslutas.
Miljöpartisten Clas Rosander, starkt engagerad i arvodesfrågan, anser sig inte kunna delta eftersom han tillhör en riskgrupp. Att fullmäktige flyttat till teatern med större utrymme lugnar inte honom.
I stället anser Rosander att det borde gå att delta digitalt. Det är det enda rimliga för att upprätthålla demokratin, hävdar han.
Tekniska skäl
Fullmäktiges ordförande Anders Ekström, som själv av åldersskäl avstår fullmäktigemötena, fortsätter att säga nej av tekniska skäl.
– Villkoret för nämndsmöten är att alla ska kunna se varandra i realtid när beslut fattas. De tekniska lösningar som kommunen har tillgång till är inte i närheten av att detta skulle kunna fungera för fullmäktige med 61 ledamöter, säger Anders Ekström.
– Kameran ska täcka in alla i lokalen, ingen får ha glömt att slå av sin mikrofon så det blir rundgång, nätbredden ska räcka för alla som deltar…
Däremot har Ekström accepterat digital lösning i förskole- och grundskolenämnden, där han också är ordförande. Där är bara 11 ledamöter.
Sitter ensam
– Jag har suttit ensam och uppkopplad i ett rum på Stadshuset under föredragningsdelen och sedan anslutit under den sista kvarten när vi behandlat alla myndighetsbeslut. Då måste ordförande enligt lagen vara närvarande.
Anders Ekström menar att kompromissen med större lokaler, möjlighet att delta digitalt i mindre nämnder och att ersättare ta plats i fullmäktigesalen, tar tillvara både demokratin och skyddsaspekten på ett rimligt sätt.
Och Clas Rosander får enligt Anders Ekström nöja sig med att en partikamrat driver hans linje i arvodesfrågan under fullmäktige den 16 juni.