Stort behov av blod i Halland
Blod är livsviktigt. Inför jul- och nyårshelgen behövs blodgivare i Halland. Behovet av blodgrupp B+ är stort och behöver påfyllning inom de närmaste dagarna.
Blodpåsar hänger för filtrering av vita blodkroppar. I Halland är behovet just nu stort av blodgrupp B+
Region Halland söker blodgivare som inte lämnat blod på länge. Och det är extra viktigt att ni som fått en kallelse till Blodcentralen, dyker upp i tid, speciellt inför jul och i mellandagarna. Det ger möjligheten att kalla in den annan blodgivare på den angivna tiden.
”Din insats är livsviktig för många människor som är i behov av blod vid tillexempel förlossning, operation eller cancerbehandling”, skriver Region Halland i ett inlägg på sin facebooksida.
Stort behov av B+
Behovet som regionerna har av blod per blodgrupp, graderas enligt skalan Ok, lågt och akut. I Halland möter alla blodgrupper utom B+, en ok-nivå, men A- önskar man fler enheter av.
Under ok-nivå ligger blodgrupp B+. Behovet är stort och behöver fyllas på inom de närmaste dagarna, enligt information från geblod.nu
Färre blodgivare
Coronapandemin och skärpta restriktioner gör att antalet blodgivare ha minskat över hela landet. Behovet av påfyllning i blodlagret inför stundande jul- och nyårshelger är stort.
I svensk sjukvård behövs i genomsnitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året runt, enligt GeBlod, som är regionblodcentralernas nätverk.
Halland eller Göteborg
I Kungsbacka stannar Blodbussen några dagar varje månad. Nästa tillfälle är dock först den 18 januari 2021. Närmast för kungsbackabor att ge blod i Halland är Blodcentralen på Varbergs sjukhus.
I Göteborg är det Frölunda torg eller Nordstan. I Göteborg behövs det 3 000 blodpåsar innan jul. Störst behov har Stockholm med 7 000 blodpåsar, på andra plats Skåne med 5 000 påsar.
Frisk och över 18
För att få lämna blod ska man känna sig fullt frisk. Om man varit förkyld ska det ha gått minst två veckor sedan man hade symptom, före blodgivning. Man ska vara mellan 18 och 60 år gammal, frisk och väga mer än 50 kilo. Blodcentralerna kontrollerar att ditt blodvärde är tillräckligt högt.
Man lämnar 4,5 deciliter blod vid varje blodgivning, där är mindre än 10 procent av den totala blodvolymen hos en vuxen. Blodet du lämnar kan hjälpa upp till tre patienter.
På
geblod.nu, kan du anmäla dig som blodgivare.
Mer läsning:
Coronaläget i Halland
Omfattande smittspridning – sjukvårdsdirektören vädjar
Region Halland: Vi börjar vaccinera i januari
Sökes: sjuksköterskor som vill jobba extra