Stängd skola både bra och dåligt
Corona har skapat oro bland unga, både vad det gäller hälsa och framtid. Samtidigt upplever en stor andel att studier på distans har haft fördelar. Det visar en ny undersökning från Uppsala universitet.
Unga personer har under våren känt oro på grund av corona. Rädsla för att själv bli sjuk, samt att någon närstående ska bli smittad och bli sjuk, är genomgående i alla åldersgrupper som studien omfattar.
Studien är signerad Uppsala universitet tillsammans med Länsförsäkringar forskningsfond, och är grovt indelad i åldrarna 4-12 samt 13-18 år. Många av funderingarna är dock ganska likartade. Som svar på vad som kan vara bra med corona-läget har en knapp tredjedel av barn och ungdomar i båda kategorierna svarat klimat och miljö.
Bra med mildare krav
I den äldre kategorin, som berörs mer av undervisning på distans, har en relativt stor andel (41 procent) svarat att våren med corona inneburit fördelar såväl socialt som vad det gäller undervisningen. Exempel är att slippa pendla, mildare krav i undervisningen, mindre trängsel i offentliga sammanhang, samt att det inneburit en bättre sammanhållning med familjen.
Andelen som anser att det är dåligt att skolan är stängd för klassundervisning är dock något högre (48 procent), och det finns de som upplever att ensamhet och isolering har varit påfrestande.
Också bland de yngre barnen finns ökat umgänge med familjen med som positiv aspekt, men även att slippa aktiviteter och att stressen överlag har minskat är där några av svaren.
I studien är storstadsområdena Västra Götaland, Stockholm och Skåne något underrepresenterade. Undersökningen innehåller dessutom en större andel svar från barn där den socioekonomiska bakgrunden är högre än vad som är representativt för landet i helhet.