SPORT 2022-02-21 KL. 10:00

Stort intresse för nystartad förening

Av Eric Andersson

Ola Wallin är tillsammans med klubbens huvudtränare, Freddie Holmgren, initiativtagare till den nystartade föreningen Kungsbacka MMA. Freddie Holmgren har utövat kampsport i över 20 år och varit huvudtränare för klubbar i både Göteborg och Skåne. Duon har länge haft tankar på att starta en egen förening och nu har det blivit verklighet.
– I höstas chansade vi och sökte lite tider hos kommunen men trodde aldrig att vi skulle få det. Därefter har det gått väldigt snabbt och intresset har verkligen varit över all förväntan, säger han.

Stort intresse för nystartad förening
Ola Wallin, Carl Nyqvist, David Andersson Varga och Freddie Holmgren är instruktörerna i Kungsbacka MMA. Foto: Eric Andersson

TV-klipp och nyheter

Föreningen drog igång på allvar i januari och i nuläget finns det en barngrupp, tre nybörjargrupper samt en tävlingsgrupp. På sikt är tanken att det ska finnas ännu fler grupper.

– Det normala är att det finns en fortsättningsgrupp efter nybörjargruppen och det siktar vi på. Sedan hoppas vi även kunna starta en ungdomsgrupp, säger Ola Wallin.

Och det är välfyllt i Kungsbacka Sporthall när Norra Halland besöker föreningen. I den första nybörjargruppen som i regel består av gymnasieungdomar är 20 personer närvarande. Två av dem är 18-åringarna Ebba Osander och Michaela Örngård.

– Vi var trötta på det vi gjorde. Jag har tränat taekwando i åtta år och har lite kontakt med en i gruppen som frågade om jag ville komma och testa. Sedan drog jag med mig Michaela som också är sugen på adrenalin. Det är otroligt roligt, säger Ebba Osander.


Ebba Osander och Michaela Örngård tycker adrenalinet är tjusningen med kampsport.


Vad är tjusningen med det här?
– Adrenalinet och att man känner sig starkare som person i och med att det ger en slags säkerhet. Det är mycket fotarbete och rörelsemönster nu i början plus en del kast. Det är en sport med mycket närkontakt, säger tjejerna.

Alla åldrar

På träningspassen finns olika typer av utövare i alla åldrar och alla ska känna att de har en plats i föreningen.

– En del av personerna som är här ser bara detta som en motionsform. Men vi vill även erbjuda bra träning för de som vill mer än så och kanske börja tävla i MMA. Det ska finnas en plats för alla, säger Ola.

Hur har ni lyckats få hit så mycket folk på kort tid?
– Vi har marknadsfört oss genom sociala medier och de allra flesta kommer tillbaka efter att ha testat på. Vi har blivit väl mottagna av judoklubben och andra föreningar som håller till här vilket är roligt.

För att bli en bra kampsportsutövare krävs snabbhet i både huvud och kropp. Och för att bli riktigt bra går det inte att tumma en millimeter på sin fysiska status.

– Jag tycker att det är den ultimata idrottsmannen eller kvinnan. Du måste vara snabb i huvudet för att alltid ha en plan a, plan b och plan c beroende på vad som händer i matchen och du behöver vara otroligt vältränad i hela kroppen.

Långa dagar

Instruktörerna för nybörjargrupperna är personer som själva tränar i tävlingsgruppen.

– Det blir långa dagar för men de blir bättre utövare när de håller i träningar för de måste tänka själva och gå igenom alla steg. Men det är klart att de gör en stor uppoffring, säger Ola.


I nybörjargrupperna tränas främst fotarbete men även en del kast.


Att det skulle finnas ett så stort intresse för en MMA-förening i Kungsbacka hade Ola och de andra i föreningen inte vågat hoppas på.

– Intresset har varit långt över förväntan vilket vi är väldigt glada över. Vi är också tacksamma över att kommunen har givit oss bra tider och den här lokalen.

Och kulturen är inte brötig och matcho som många säkert tänker när det är tal om kampsport.

– När man tänker på MMA och kampsport tror man att det ska vara väldigt matcho men en sådan kultur vill vi inte skapa här. Även tävlingsgruppen har en väldigt lugn och fin kultur där man hjälper varandra att utvecklas, säger Ola Wallin.

TV-klipp och nyheter

Ensamarbete på natten skjuts fram
NYHETER 2024-06-24 KL. 09:00
Premium

Ensamarbete på natten skjuts fram

Två unga döda efter krasch mot träd – flera skadade
NYHETER 2024-06-24 KL. 07:12

Två unga döda efter krasch mot träd – flera skadade

Närboende: "En fruktansvärd smäll"

Långläsning: Tränarikonen har tackat för sig men stannar
HANDBOLL 2024-06-23 KL. 17:00
Premium

Långläsning: Tränarikonen har tackat för sig men stannar

Bildextra från karriären i klubben

NYHETER 2024-06-23 KL. 15:00
Premium

"Tror att det är en ond dröm"

Chock och sorg vid vägkanten i Vallda

Hövdingen talar ut
NYHETER 2024-06-23 KL. 13:00
Premium

Hövdingen talar ut

Anders Thornberg om första halvåret som bas för Halland

Tusentals kryp under sommarfilten
NYHETER 2024-06-22 KL. 16:30
Premium

Tusentals kryp under sommarfilten

Det sjuder av liv i skogsbacken på sommaren

Här bjuder Janne och Stefan upp till dans från flaket
NYHETER 2024-06-21 KL. 18:08
Premium

Här bjuder Janne och Stefan upp till dans från flaket

1 000 personer kom till midsommarfesten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2024-06-24 KL. 11:00
SOK bemöter kritiken: "Stämmer inte"
Premium | NYHETER 2024-06-24 KL. 09:00
Ensamarbete på natten skjuts fram
Premium | NYHETER 2024-06-23 KL. 15:00
"Tror att det är en ond dröm"
Premium | NYHETER 2024-06-23 KL. 13:00
Hövdingen talar ut

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.