SPORT 2022-06-06 KL. 20:30

Onsalakillen med stort intresse för armbrytning

Av Eric Andersson

I många år har Hugo Lager varit intresserad av armbrytning men någon kontinuerlig träning har aldrig blivit av förrän i år. Nu har 21-åringen börjat träna armbrytning med Göteborg Armsport och även byggt sitt eget armbrytarbord.

Onsalakillen med stort intresse för armbrytning

ARMBRYTNING. Sedan mitten på 1980-talet har armbrytning, eller armbrottning som det heter internationellt, funnits som idrott under organiserade former. År 2000 bildades Svenska Armsportförbundet och numera är Sverige en av de ledande nationerna inom sporten. Före detta armbryterskan Heidi Andersson är namnet som sticker ut mest med sina elva VM-guld, åtta VM-silver och fyra VM-brons.
På Heidi Anderssons nivå är inte 21-åriga Hugo Lager från Onsala. Men intresset för armbrytning har stegrats med åren och efter hundratals Youtube-klipp har han nu börjat träna armbrytning på seniornivå.
– Jag har styrketränat i fem år ungefär där jag testat bodybuilding, lyfta skrot och allt möjligt. Armbrytning har alltid funnits i bakhuvudet men det har inte riktigt blivit av förrän nu, säger Hugo Lager.
Vid årsskiftet började han träna armbrytning alltmer frekvent och sedan en tid tillbaka tränar Hugo Lager ett par gånger i veckan med Göteborg Armsport. Huruvida det blir en seriös satsning på armbrytning eller inte återstår att se.
– Vi får se lite, jag kommer fortsätta styrketräna som vanligt och inte bara fokusera på armarna. Armbrytning är lite av en ”gubbsport” där många når sin pik när de är 45–50. Det handlar bland annat om att benstrukturen blir tjockare när man blir äldre.
Är det inte tungt mentalt att veta att du har sisådär 25 år kvar till din pik?
– Armbrytning är väldigt roligt men också otroligt tufft. Det är säkert minst två år av träning innan jag ens kan börja tänka på att tävla. När jag varit och tränat på klubben i Göteborg har jag märkt hur otroligt duktiga de som hållit på länge är. Man har inte en chans, förklarar Lager.
Vilka muskler är viktigast att vara stark i?
– Handled, underarm, biceps och triceps skulle jag säga är viktigast att vara stark i. Men även fingrarna så ja, hela armen egentligen.
Om man inte har ett armbrytarbord att tillgå, hur kan man träna armbrytning?
– Det finns mycket saker man kan göra på ett vanligt gym för att bli bättre på armbrytning, jobba med små rörelser i underarmarna och händerna. Hantverkare är ofta starka eftersom de jobbar mycket med händerna. Men ingenting slår bordsträning, säger Lager.

Byggt eget bord
I och med att bordsträning anses vara den bästa träningen har Hugo Lager införskaffat ett eget armbrytarbord. Istället för att köpa ett tävlingsbord för flera tusenlappar tog Hugo Lager hjälp av sin pappa för att bygga ett eget.
– Min pappa är smed så han har svetsat ihop det. Det är en simpel men stabil konstruktion som inte skiljer sig speciellt mycket från ett riktigt tävlingsbord.
Armbrytningsbordet tar han titt som tätt med sig till jobbet som badvakt, gyminstruktör och gruppinstruktör på Medley i Fjärås. På väggen nere i gymmet sitter en skylt med veckans utmaning som den här veckan är armbrytning.
– Vi kör lite olika utmaningar och det brukar vara uppskattat. Det kan vara flest antal armhävningar, sitta längst i jägarställning eller vad som helst. Jag hade med bordet för ett par månader sedan och kommer ta med det framöver också. Det finns inga specifika dagar utan det blir lite till och från.
Vad har du för tips om man vill bli bättre på att bryta arm?
– Låt hela kroppen jobba och inte bara armen, stå stabilt och skjut in höften mot bordet. Men samtidigt ska man vara rörlig också, det är lite knixigt och ingenting man lär sig på en dag, säger Hugo Lager.
När Norra Halland besöker gymmet i Fjärås är det flera besökare som tar sig an utmaningen att sparra mot Hugo Lager eller en kompis på armbrytarbordet. Den första utmanaren berättar att det närmaste arbete med händerna han kommer är att öppna tröga syltburkar hemma och efter några minuter frenetiskt kämpande vid bordet konstaterar han uppgivet:
– Jag hade lika gärna kunnat försöka bryta ner den här betongväggen.


Fakta: Hugo Lager
Ålder: 21
Bor: Onsala
Aktuell: Byggt ett eget armbrytningsbord och börjat träna på Göteborg Armsport
Tips för att bli bättre på armbrytning: Arbeta med hela kroppen när du bryter, spänn bålen och stå stabilt. Träna på små rörelser med rep eller kablar i gymmet.

Fakta: Arm brytning

Armbrytning är en styrkegren som innebär att två personer tävlar i att trycka ner motståndarens hand mot ett bord som bägges armbågar vilar på. Reglerna är ganska okomplicerade: armbågen måste hela tiden vara i kontakt med bordet och den icketävlande handen ska alltid vara i kontakt med handtaget som finns på vardera sida av bordet. I övrigt är det mesta tillåtet.


SENASTE TV-NYHETERNA

Skäll kan orsaka skäll
NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50

Skäll kan orsaka skäll

Bråket med grannen kan bli en dyr affär
NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50

Bråket med grannen kan bli en dyr affär

Djur en av anledningarna till osämja

Härligt äventyr i gummibåt på Rolfsån
KULTUR & NÖJE 2022-07-05 KL. 21:00

Härligt äventyr i gummibåt på Rolfsån

Debatt: En budget för ansvar och förnuft
DEBATT 2022-07-05 KL. 17:45

Debatt: En budget för ansvar och förnuft

Bilbrand på E6 - stopp i trafiken
NYHETER 2022-07-05 KL. 13:46

Bilbrand på E6 - stopp i trafiken

Nu öppnar Ringhals för allmänheten igen
NYHETER 2022-07-05 KL. 11:55

Nu öppnar Ringhals för allmänheten igen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50
Skäll kan orsaka skäll

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Årets rondelltema – I sagornas värld

Årets rondelltema – I sagornas värld

Sommarsäsongen är här och så också sommarblommorna. I Kungsbackas rondeller är sommarblommorna planterade och i vissa av rondellerna finns installationer med inspiration från sagornas värld.