CYKELTRIAL. 24-åriga Nadine Kåmark, uppvuxen i Onsala, har sedan länge vetat att hon skulle få en plats när truppen till VM offentliggjordes i söndags.
Men det stod nu klart att Svenska cykelförbundet står för hennes kostnader, eftersom de ser henne som en tänkbar finalcyklist och även en möjlig medaljör.
– Jag har slutat femma eller sexa på de fyra världscupstävlingarna i år och det är ungefär samma motstånd på VM. Jag vill helst ta en medalj även om det kanske är ett lite väl högt satt mål, säger hon.
Det blir första världsmästerskapet under UCI-flagg, vilket gör att reglerna skiljer sig från de vanliga världscupstävlingarna. I stället för att åka på straffprickar handlar det om att plocka poäng.
– Det blir lite strategitänk och man kan även strunta att ta sig genom alla portar, vilket inte går på världscupen.
Tillsammans med övriga tre VM-deltagare ska de träna tillsammans på det nya regelverket för att vara förberedda.
– Jag är inte helt påläst på de nya reglerna än, säger Nadine Kåmark.
Dock ligger mästerskapet illa till – för just hennes studier. Säsongen tar i vanliga fall slut i slutet av september, men i år går VM först i november. Kåmark har precis börjat med sitt examensarbete på Chalmers där hon läser maskinteknik.
– Arbetet handlar om att lättviktsoptimera gjutna detaljer. Min tanke var att inte tävla samtidigt som mitt ex-jobb.
Det får alltså bli en studiepaus för att jaga medaljer i Chendu, Kina, för Nadine Kåmark.
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.