Bengt Andersson var med och startade Kungsbacka judoklubb och kort därefter kom Hans Bengtström och Michael Molinder, (alla tre har fått högsta förtjänsttecknet från Svenska Judoförbundet). Nyligen avslutade de sin drömresa till Japan och klubben Kodokan som startades av judons grundare.
Judo. – Det var en fantastisk upplevelse och går i ord inte att beskriva, säger Bengt Andersson efter hemkomsten. Det här var vår drömresa som blev verklighet. Att besöka klubben Kodokan som är den äldsta och mest betydande och den enda klubb som kan dela ut 10:de dan, berättar Bengt.
På 70-talet
– Redan i början av 70-talet under min tävlingsperiod, fick jag frågan om att åka till Japan och Kodokan, men det passade inte, även vid andra tillfälle fick jag inte till det, säger Bengt.
Bengt försökte att få till stånd en resa tillsammans med sina tränare Michael och Hans.
– Förra året träffade jag Martin Perheim, förbundskapten för Swedish Paralymic Committe och bollade med honom om Japan och Kodokan för jag visste att vi måste få en formell inbjudan vilket i sig är en liten process.
p>
Vid entrén från vänster Guiden Yutaka Kakinuma, Michael Molinder, klubbchefen för Kodokan Motonari Sameshima, Bengt Andersson och Hans Bengtström.
Härlig upplevelse
Yutaka Kakinuma 6:e dan tog emot Kungsbackatrion redan vid hotellet.
– Det var en fantastisk upplevelse redan från första dagen, och vi bodde bara tio minuters gångavstånd från Kodokan, säger Bengt.
– Efter framkomsten fick vi en genomgång med Yutaka om upplägget för vår vistelse i Tokyo. Bengt hade också planerat in sin födelsedag i judons förlovade land.
– Det passade ju perfekt för det är judon som har följt mig genom livet och fortfarande gör.
I samband med besöket på Kodokan, fick man träffa chefen för Kodokan, Motonari Sameshima och hela hans stab. Klubben grundades av Jigoro Kano 1882 och klubbhuset består av inte mindre än åtta våningar.
– Vid entren till huset står en staty av grundaren, säger Bengt. Sedan var det dags för rundvandring innan kvällen avslutades med träning på sjunde våningen.
p>
Hans Bengtström, Bengt Andersson och Michael Molinder i judons meckka, Kodokan, som startade judon.
Tränade och tävling
– Träningen var uppdelad i olika grupper där vi höll till med seniorerna 65+ lägsta grad 6:e dan. Det var en underbar känsla att befinna sig bland alla dessa en helt vanlig fredagkväll. Upplevelsen stannade inte bara där utan dagen efter var det dags att få bevittna en tävling av världseliten.
– Vi fick vara med på en Kata tävling som var uttagning till Öppna asiatiska samt VM. Fem olika Katas stod på programmet, berättar Bengt.
– Bland de tävlande var flera regerande världsmästare. Vi fick sitta med vid domarborden, och innan tävlingen startade ropades våra namn upp och där vi fick vara med om hälsningsöppningen. En magisk grym känsla, säger Bengt.
p>
Vid domarbordet vid cermoning inför VM-uttagningen ses domarchefen Yutaka Kainuma tillsammans med Bengt Andersson, Hans Bengtström och Michael Molinder.
OS i Tokyo 2020
– Det var mycket reklam inför kommande OS i Tokyo (2020), säger Bengt som tillsammans med Hans och Michael också hann med ett besök i den tidigare OS-byggnaden där judon var med för första gången på programmet. Nu fick de uppleva Universitetsmästerskapet i Kendo där 89 skolor var representerade. Innan hemresan hann trion med en tur på Kodokans museum.
– Det kanske bästa av allt är att vi är välkomna tillbaka och att vi gärna får ta med oss andra klubbar, säger Bengt Andersson.
p>
Bengt Andersson överlämnar här en gåva till högste chefen för uttagningen till Kata VM Mr. Kiyomitsu Yoneshige, Judo, Federration/Secretary General
Fotnot
Kodokan grundades 1882 i Eishoji, ett buddhistiskt tempel i Ueno, med enbart nio elever men växte på sexton år, från 1882 till 1898, från tolv mattor till 314 mattor. 1958 hade Kodokan växt till 986 mattor och har växt ytterligare till 1,206 mattor utspridda över fem träningshallar.
p>
I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.