Specialistläkaren: "Viruset beter sig likadant överallt"
De riktlinjer som gäller på sjukhusen gäller även för kommunens hemtjänst och äldreomsorg.
– Det är precis samma hantering som gäller vid smitta, säger Ellinor Melin, vårdhygienläkare på Region Halland.
”Vi följer regionens riktlinjer.” Det har varit ett återkommande svar när Norra Halland har intervjuat kommunen angående säkerhet och skyddsutrustning, samt vilka rutiner som gäller eller bör gälla. Ellinor Melin är specialistläkare på enheten för vårdhygien på Region Halland, och hon menar att riktlinjerna huvudsakligen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
– I grund och botten är de samma, och är ganska oförändrade. Det vi gör är att anpassa dem till våra lokala förhållanden. Så våra riktlinjer kan vara mer detaljerade för att de ska vara lättare att följa lokalt, säger hon.
Munskydd vid risk för stänk
Ellinor Melin förklarar även att riktlinjerna för den lokala vården med äldreomsorg och hemtjänst, inte skiljer sig åt från de som tillämpas på sjukhusen.
– Det är precis samma hantering som gäller vid fastställd eller misstänkt smitta. Viruset beter sig likadant överallt.
Det har länge pågått diskussioner om huruvida smittan är luftburen eller ej, vad är er definition?
– Vi säger att det är en dropp- och kontaktsmitta. Sedan kan den bli luftburen i samband med att vissa maskiner inom vården används, där det då finns en risk att smittan ombildas till aerosoler som kan flytta sig i luften. Det kan vara vid vissa typer av provtagningar där man tar prover djupt ner i lungorna till exempel.
Så det handlar bara om speciella situationer inom vården?
– O ja, jag pratar om när man till exempel trycker ner luft i lungorna på en patient i samband med behandling. Annars är det en dropp- eller kontaktsmitta, så det är där det gäller att lägga fokus, och det är där det gäller att ha tydliga riktlinjer.
Så när ska mun- eller andningsskydd användas?
– De ska användas i exakt samma situationer som de används på sjukhusen. Det är olika vid olika moment. Andningsskydd ska användas när det finns risk för aerosoler i luften. Munskydd ska användas när det finns risk för stänk och när det inte går att hålla de avstånd som rekommenderas inom vården.
För allas trygghet
Vad riktlinjerna handlar om är i både första och sista hand säkerhet och trygghet. Både för den personal som vårdar som för brukare och patienter, menar Ellinor Melin.
– Det handlar om att skydda sig själv och känna sig trygg på jobbet, men även om att skydda dem man vårdar så att man inte för smitta vidare, säger hon.
Och för att hjälpa personal inom de olika vårdverksamheterna ute i kommunerna, har Region Halland tagit fram instruktionsfilmen ”Så skyddar du dig vid covid-19”, som kan ses via deras hemsida.
– Vi har upplevt att det kanske funnits viss okunskap, så det här har vi gjort för att nå ut med rätt kunskap. Annars är det lätt att man skaffar sig information via sociala medier och lätt blir uppskrämd, säger Ellinor Melin.
Mer läsning:
Coronaläget i Halland
Regionfullmäktige ställs in
Färre varsel – men allt fler blir arbetslösa
Studentfirande ställs in