Smittskyddet Halland: ”Fria resor innebär ytterligare ökat ansvar”
Från och med i morgon är det fritt att resa inom Sverige igen, förutsatt att du inte har några symptom för corona. I Halland väntas cirka två miljoner sommarturister och därmed blir det viktigare än någonsin att följa riktlinjerna.
– Ingen glass är så god att det är värt att trängas i glasskön, säger sjukhuschef Carolina Samuelsson.
Sjukhusen verkar klara budgeten.
Under en presskonferens vid lunchtid idag sammanfattade Region Halland vad coronapandemin hittills inneburit för sjukvården. I hela landet tyckts det finnas två grupper av regioner. De mer fler insjuknade och avlidna, och de med få.
– De man kan se över tid är att dessa två grupper tycks glida isär snarare än att gå ihop. Och här har vi haft relativt många insjukna men få avlidna. Tittar man på den ackumulerade kurvan går det knappt att detektera någon skillnad i dödstal i genomsnitt, jämfört med tidigare år, säger Hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström.
Stor efterfrågan på stugor
Till Halland väntas knappt två miljoner gästnätter på hotell, pensionat och andra inrättningar. När Folkhälsomyndigheten förra veckan släppte på restriktionerna för att resa inom Sverige, gick bokningsfrekvensen direkt upp.
– Men den är fortfarande 30-50 procent lägre än tidigare år. Det är framförallt stor efterfrågan på stugor och lägenheter medan man tror det blir färre bokningar på vandrarhem, säger Martin Engström.
Stabilt sjukvårdsläge i Halland
Halland har nu gått över 1 000 konstaterade fall av covid-19. Den ökade provtagningen har gjort att man hittat fler. Däremot ligger antalet sjukhusvårdade stabil sedan flera veckor. Det handlar om i snitt 5-10 intensivvårdade.
– Vi på Hallands sjukhus har haft en möjlighet att planera och ställa om vår vård och har haft kapacitet på sjukhuset för alla som behövt vård där. Vi har också kunnat hjälpa andra regioner, främst inom intensivvården, säger sjukhuschef Carolina Samuelsson.
Vill inte ha överkapacitet
Att bemanna sjukhuset under sommaren är en utmaning varje år. Region Halland vill inte ha en överkapacitet.
– Vi måste också säkerhetsställa att våra medarbetare som haft det väldigt tufft får möjlighet till återhämtning. Hur utvecklingen blir beror helt på hur vi hallänningar beter oss i sommar. Vi måste hjälpas åt och följa riktlinjerna. Men givetvis har vi också en beredskap, säger Carolina Samuelsson.
Det personliga ansvaret ökar
Smittskyddsläkare Maria Löfgren uppmanar att de nya riktlinjerna för resor inte ska misstolkas som att det är fritt fram att koppla av.
– Som jag ser det innebär det ytterligare ökat ansvar. Hur kan jag resa på ett säkert sätt? Vilka kommer jag träffa? Vad gör jag om jag blir sjuk, har jag någon plan för att ta mig hem. Kan jag isolera mig? säger Maria Löfgren.
Undvik kollektivtrafik
Igår, torsdag meddelande Folkhälsomyndigheten nya riktlinjer för sommarens resor. I första hand ska man använda andra färdmedel är kollektivtrafiken. ”Resor med färdmedel där det inte går att boka plats, exempelvis spårvagnar och stadsbussar, bör undvikas”, skriver de. De nya allmänna råden träder i kraft i morgon, lördag.
– Om man ska resa är det under förutsättning att man är frisk och om möjligt undvika kollektivtrafiken för att i sin tur undvika trängsel och smitta, säger Maria Löfgren.
Hur ska man tänka som enskild person? Om man inte har tillgång till andra färdmedel än kollektivtrafiken, ska man undvika att ta med sina barn på bussen till badstranden?
– Om man inte har andra möjligheter tycker jag man ska kunna ta med sina barn med buss till stranden. Sedan är det ju viktigt att i så fall vara helt frisk, välja tider när det kanske är förre som reser och att hålla avstånd, säger Maria Löfgren till Norra Halland.
Egna beteendet är avgörande
Att Halland kommer få ett stort antal resenärer från andra regioner innebär inte att risken för smittan ökar, förklarar Löfgren.
– Det som påverkar är det ökade antalet kontakter vi har. Resor i sig är inte bekymret, det handlar om hur vi beter oss, säger Maria Löfgren.
Inga svar om ökad provtagning ännu
Antalet konstaterade fall i Halland kommer att öka eftersom provtagningen ökar. Vad det gäller regeringsuppdraget om att erbjuda alla antikropps-test, har Region Halland ännu inte svar på när det blir.
– Vi kommer senare presentera en tydlig strategi för hur vi ska hantera provtagningen. Just nu handlar de om att vi måste kunna förtydliga hur man som individ ska bete sig om man får svar att man har antikroppar för covid-19 och har genomgått en infektion, säger hon och fortsätter.
– Vi vet inte hur immun man blir eller hur länge en sådan immunitet kvarstår. Det är viktigt att vi samlar detta så att man som individ vet hur man ska bete sig, säger Maria Löfgren.
På måndag kommer Region Halland åter hålla presskonferens. Den kommer då handla om hur provtagningen ska fungera.
Mer läsning:
Coronaläget i Halland
Utspridd beredskap inför skolavslutningar
Reserestriktioner inom Sverige hävs