Smittorisk när covidtestare går in på sjukhuset
Tältet där coronaprover tas och ingången till syn- och hörselmottagningarna ligger intill varandra vid Kungsbacka sjukhus. Det har lett till att potentiellt coronasmittade personer har kommit in i väntrummet.
– De som väntar på att ta prov får absolut inte lov att komma in, säger Fanny Petersson, verksamhetschef.
En av Norra Hallands läsare har hört av sig till tidningen och berättat att hen vid ett besök till hörselmottagningen noterat att personer i kö för att bli testade för coronaviruset gått in i mottagningens lokaler.
Personalen på mottagningen upplever samma problematik.
– Det har kommit upp från våra medarbetare att det har förekommit vid några tillfällen, säger Fanny Petersson, verksamhetschef för syn, hörsel och tolkverksamhet.
Provtagningen startade i somras
Tältet för coronaprovtagning installerades på parkeringen utanför syn- och hörselverksamheternas paviljong i somras. Då tillfrågades verksamheterna om provtagningspersonalen kunde få använda deras toaletter och personalrum. Svaret blev nej.
– De flesta patienter som kommer till oss är äldre och i riskgrupp, så vi vill se till att det inte kommer in någon som inte ska vara där, säger Fanny Petersson.
Istället för personal har det varit personer som ska provta sig som har kommit in i lokalerna. Senast för några veckor sedan uppmärksammade personalen på mottagningen att personer i väntan på coronaprovtagning var inne i väntrummet. Det har även hänt att de har lånat toaletter inne på mottagningen.
– Våra medarbetare är väldigt vakna och snabba att meddela när något inte stämmer. Jag bad medarbetarna att ta lite bilder och skickade vidare dem till de som är ansvariga för provtagningen på regionkontoret, säger Fanny Petersson.
Det som gäller när man väntar på sin tur att testas för covid-19 är att man ska vänta i sin egen bil, eller utomhus på parkeringen. Förutom att dialog har förts med ansvariga på regionkontoret har man också satt upp nya skyltar som tydliggör att ingen utan ärende till syn- och hörselverksamheterna får komma in. Veckan före jul och julveckan förflöt dock utan några sådana problem, enligt verksamhetschefen.
Placeringen ska ses över
Ida Josephsson är Region Hallands nytillträdda projektledare för arbetet med coronaprovtagning.
– Det är självklart inte önskvärt att några personer med symptom, som har begett sig till självprovtagning för att testas för covid-19, går in någonstans, säger hon.
Hittills är det alltså informationsinsatser som satts in för att motverka bekymret. Några ordningsvakter vid ingången till hörselmottagningen är inte på tapeten som det ser ut nu.
– Vi har funderat på det men beslutat i dagsläget att det inte är en framkomlig väg. Det är många entréer på sjukhuset, säger Ida Josephsson.
En annan möjlig lösning är att flytta på provtagningsstationen. Ida Josephsson berättar att man tidigare har sett över placeringen, men att man då kom fram till att den står relativt bra där den står.
– Vi kommer att titta på det igen nu efter helgerna och göra en ny analys, säger hon.
Men förhoppningen är förstås att folk ska följa skyltarnas uppmaningar framöver:
– Vi vädjar till invånarna att inte använda toaletter på den typen av platser. Majoriteten kommer i bil och tanken är att man inte ska lämna sin bil då självprovtagningen genomförs i bilen. På så vis minimeras risken att andra personer exponeras för eventuell smitta, avslutar Ida Josephsson.
Läs mer:
Coronaläget i Halland
Rekordmånga sjukhusvårdas för covid
Regionen söker vårdpersonal för vaccination
Pandemilag ger kommun och länsstyrelse rätt att stänga
Smittskyddet: "vaccinet har god säkerhet"