Så blir årets student
Utspridda studentutspring, max två anhöriga per elev och i övrigt corona-anpassat firande. Så blir årets student för eleverna i Kungsbacka.
– Våra studenter gjort stora uppoffringar under pandemin och haft mycket distansundervisning. Vi har försökt att inte kompromissa för mycket med deras studentfirande, säger Amra Salihovic, gymnasiechef Kungsbacka kommun, under torsdagens presskonferens.
Kungsbackas tre kommunala gymnasieskolor Aranäsgymnasiet, Elof Lindälvs gymnasium och Beda Hallbergs gymnasium har tillsammans 1000 elever som tar studenten i år. Därför har man bestämt att studenten kommer att spridas ut under flera dagar under vecka 22.
– Vi kommer att servera en trerätters corona-anpassad måltid i separata rum för varje klass och det blir separata utspring med cirka 45 minuter mellan varje klass. Väl ute väntar anhöriga i anvisade rutor och antalet anhöriga är begränsat till två per student. Det ska vara trevligt, festligt men smittsäkert, säger Amra Salihovic.
Två anhöriga per student
När det gäller LBS Kreativa Gymnasiet, Sveriges Ridgymnasium och Drottning Blankas Gymnasieskola, som har färre studenter, kommer utspringet att ske fredagen den 4 juni.
– Vi har 25 studenter i två klasser och kommer att ha en sittning med lunch på skolan. Utspringet blir klockan 12.30 och framåt tillsammans med Drottning Blankas Gymnasieskola. Det blir max två gäster per person som får vänta utanför skolan vilket fungerade bra förra året, säger Christel Dahlin, rektor LBS Kreativa Gymnasiet.
Drottning Blankas Gymnasieskola har 66 elever i fyra klasser som tar studenten i år. På skolan har man haft en tät elevdialog, liksom på övriga skolor, för att göra studenten till en minnesvärd dag.
– Det är en stor dag i en ungdoms liv att ta studenten och vi vill att det ska bli ett glädjefullt och ansvarfullt firande. Utspringet blir klassvis, två anhöriga per elev får vänta på Lindens torg, säger Håkan Stenström, rektor Drottning Blankas Gymnasieskola.
Firar på skolan
Sveriges Ridgymnasium har en avgångsklass med 24 elever. Tidigare har avgångseleverna sprungit ut tillsammans med Elof Lindälvs studenter men i år sker firande i mindre skala på skolan i Höglanda.
– Just nu planerar vi detaljerna med eleverna och kommer att presentera det längre fram. Vi följer hur de andra skolorna gör med till exempel hur många anhöriga och hoppas på en trevlig anpassad student, säger Pernilla Haverstal, skolchef Sveriges Ridgymnasium.
På Praktiska Gymnasiet som släpper ut 36 studenter har man just nu två alternativ att fundera över. Det görs i samråd med eleverna.
– Vi har inget slutgiltigt exakt besked om hur det kommer se ut ännu men kommer göra allt för att det ska bli en minnesvärd och fin dag för eleverna. Alternativ ett är en studentlunch utan utspring. Det gjorde vi förra året och det fungerade väl. Alternativ två är att ha ett utspring i samband med lunchen, säger Maria Sjödin, rektor Praktiska Gymnasiet.
Tråkigt – men förstår varför
Ebba, Oliver och Saga, de tre elevrepresentanter från Aranäsgymnasiet, Beda Hallbergs gymnasium och Elof Lindälv, som var med under presskonferensen tycker naturligtvis att det är tråkigt att studenten inte blir som den brukar. Men de upplever ändå att majoriteten av studenterna förstår varför.
– Det är klart jättetråkigt att vi inte får någon ordentlig student, det är ju något man sett fram emot sedan man började skolan. Det är många traditioner och mycket man missar men alla har förståelse. Majoriteten förstår varför firande blir som det blir och alla är måna om att vi ska få en bra dag. Vi är tacksamma för att vi ändå får ha en student, säger Ebba, elev på Aranäsgymnasiet.
Coronaläget i Halland
Fler nyheter här