Vädret idag
Skurar
16°C
Prognos juli 22, 2019
dag
Mestadels molnigt
18°C
 

Rör inte fungerande verksamhet!

Signatur: Föräldrar till funktionshindrade barn/ungdomar

 

”Livet är en gåva som det inte går att sätta en prislapp på.” Men detta sker i dag i Kungsbacka.

 

För att inkludera barn/ungdomar med funktionshandikapp vill förvaltningschef Anette Liedström Hjorth med chefer och rektorer, låta de utvecklingsstörda ha sin LSS fritids (korttids) på den skolan som de redan går på. Motivet är inkludering för fritidsverksamheten såsom de normala barnen har.

 

Blir förslaget verkligt slår det hårt mot de utvecklings- störda. Dessa med helt annan plattform än normalbegåvade. Socialt sammanhang slås sönder där grundsärskolan och gymnasiesärskolan i dag har utbyte på just LSS fritids (korttids) i Sommarlustskolan över åldersgränser.

 

Taxiresor är ett argument som belastar enligt tjänstemän, men dessa personer kommer alltid åka taxi.

 

Är man påläst om nuläget i LSS – Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade – och vad som sker, förstå man väl att ordförande i nämnden för Gymnasie- och vuxenutbildningen, Ulrika Landergren (L) på sist nämndmöte säger det som hjärtat är fullt av: ”De (lokalerna Sommarlustskolan där de funktionshandikappade i dag har sin LSS – fritids/korttids) skall användas till annat!”

 

Det blir bekymmersamt och motsägelsefullt när hon å ena sidan pläderar: ”Det viktiga är att det blir bra och tryggt för de funktionshandikappade” (NH 180316) och sedan på nämnd- möte (180314) säger: ”De (lokalerna) skall användas till annat!”

 

Detta är dubbelmoral!

 

Lova runt och hålla tunt – är detta L:s slogan?

 

Ni politiker (borgerlig majoritet) stå upp och säg som det är: Vi följer nuvarande regeringsdirektiv LSS (släpptes 160526) där man betonar nedskärningar och kostnader. En nyligen pensionerad fritidspedagog (politiskt aktiv) säger: ”Fritids skall vara något som avviker från skolan men också något som förstärks för bar- nen. Man skall satsa på personalen men i takt med att man vill skära ned fritids, så tröttnar personalen och blir till slut tysta. Men det är också viktigt att tänka framåt, framtid. Inte bara 4 år (mandatperiod) utan framtid.”

 

I Sverige och Kungsbacka 2018 är det Sparår för de handikappade och Valår.

 

Det är hårt som förälder och sakligt insatt att se hur tjänstemän/politiker är så lite insatta eller mera rätt: inte vill förstå, inte lyssna. Dessa har redan bestämt sig. Är detta demokrati?

 

De handikappade har lite krav, men ”de som vet” vill beröva dem den gemenskap som de redan har i mycket begränsad form och exkludera dem än mer, men det låter så fint med: ”vi vill inkludera även LSS fritids (korttids)”.

 

”Rör inte fungerande verksamhet” är ledord, men inte i lilla Kungsbacka, där söndrar vi Ung resurs, för de skall anpassas. För vems skull och till vad?

Publicerat i tidningen 2018-03-27

Redaktionen
redaktionen@norrahalland.se 0300- 101 75

TYCK TILL: Kommentera artikel

2 comments

 1. Anna
  april 26th, 2018 15:10

  Hej!

  Tycker det är tråkigt att ni publicerar en artikel med begrepp som utvecklingsstörd 2018. Intellektuell funktionsnedsättning tycker jag är ett bättre ordval.

  Jag vill kommentera artikeln ovan. Sommarlust är inte i alla perspektiv en välfungerande verksamhet. Jag välkomnar och ser fram emot en flytt till kollaskolan. Där finns musiksal, hemskunskapssal, datorsal, flera gymnastikssalar mm som kan disponeras under eftermiddagar. Utemiljön på kolla är betydligt bättre än den på sommarlust. Att vi dessutom får hem vår son med skoltaxin efter fritids underlättar mycket för vår familj.

  Som med allt annat finns det två sidor av samma mynt. Tycker att det är viktigt att man belyser frågan objektivt. Det tycker jag inte att ni gör.

  Reply

  • Elisabeth Blide
   april 26th, 2018 16:19

   Hej!

   Vill bara påpeka att detta är ett debattinlägg från en av våra läsare och inte ett redaktionellt material. Debattinlägg är ju inte objektiva. Utvecklingsstörd är ett vedertaget begrepp som används i lagar mm: http://www.fub.se/utvecklingsstorning/vilket-ord-används

   Det framgår inte om du också läst vår vår artikel om flytten. Förhoppningsvis finner du den mer objektiv.

   Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!