Regeringens julbesked
Regeringen lämnar nu besked om jul- och nyårsfirande.
– I år kan julen inte bli som vanligt. I år kan vi inte fira med alla som vi vill fira med. Coronaviruset tar inte hänsyn till våra högtider, säger statsministern.
Restriktioner om att samlas max 8 personer kommer ligga kvar över jul och nyår.
– Lokala allmänna råd kommer ersättas av nationella allmänna råd och de kommer sätta ramarna för hur vi firar jul och nyår, säger Stefan Löfven.
– Fira jul och nyår med en mindre krets människor. Alla familjer ser olika ut, men kom ihåg, åtta personer är den nya normen. Det gäller även för jul och nyår, fortsätter han.
– Träffa människor under kort tid. Träffas helst utomhus.
Träffas digitalt
Vice statsminister Isabella Lövin tar vid.
– Att träffa nära och kära under långhelgerna är något som lyser upp under vintermörkret. Men i år blir vårt firande inte som vanligt. I kommer vi inte kunna samlas till en stor fest för att fira in det nya året. Vi kommer inte sitta och trängas i soffan med barn och barnbarn som vi inte har träffat på länge.
– Det betyder inte att vi inte ska bry oss om våra nära och kära. Vi behöver alla hitta nya lösningar. Kanske fira utomhus med varma kläder och en sprakande brasa. Kanske ses hela släkten från norr till söder i ett digitalt kalas, säger Isabella Lövin.
Dela med dig
– Till dig som känner att livet är tungt eller behöver någon att tala med, så håller stödlinjerna öppet under helgerna. Till alla er andra. Dela med er av er närhet, omtanke och värme. Prata med er granne. Låt årets julklapp bli ett omtänksamt samtal.
– Tyvärr så måste vi hålla ut och hålla i. Det kommer att komma en dag då vi kan fira våra högtider som vanligt. Till dess ta hand om dig själv, säger Lövin.
Skarpare råd
Socialminister Lena Hallengren säger att det kommer skärpta nationella råd.
– Det betyder att du är skyldig att vita försiktighetsåtgärder. Du ska hålla avstånd. Du ska stanna hemma när du är sjuk och du ska hålla råden.
– Undvik att resa. Om det nu är nödvändigt, se till att den sker på ett smittsäkert vis. Varken julhandel eller mellandagsrean är nödvändig, säger Hallengren.
– Ta hand om varandra. Håll kontakten men träffas utomhus eller digitalt. Julen blir som vanligt i år men om vi hjälps åt kan det bli en varm och fin högtid ändå.
Kulmen kommer vid jul
Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Johan Carlson:
– Vi har en omfattande smittspridning i landet och i våra beräkningar kan vi se att kulmen kan komma just före eller under julhelgen. Det är därför inte möjligt att fira jul som vi är vana vid.
– Det blir inget stort julfirande. Det blir ingen stor nyårsfest. Det blir inte heller någon hemvändarfest.
Personer som är 70 och äldre eller tillhör riskgrupp har en allvarlig risk att drabbas av sjukdom, understryker Carlson.
– Även resor måste ske på säkert sätt. De som firar jul på annan ort måste undvika möta andra människor på väg till firandet.
Folkhälsomyndighetens nya skärpta nationella råd kommer ut på myndighetens hemsida.
Statsminister Stefan Löfven avslutar:
– Det blir naturligtvis jul även i år, men den blir inte som förut, som vanligt.
Jag hoppas och jag tror att alla kommer att fortsätta ta ansvar för sig själv för att skydda vården och för att skydda andra. Tillsammans tar vi oss igenom den här krisen.
Vi ska undvika resa med tåg och bussar. I flera länder har man helt förbjudit resor mellan olika regioner. Har regeringen övervägt ett sådant beslut?
– De reseregler som finns förändras inte, men det är oerhört viktigt att tänka på hur man reser och att man undviker kollektivtrafiken. Kan man resa med bil, och hur reser man smittsäkert? säger Stefan Löfven.
Finns det en risk för högre dödlighet bland de som inte drabbas av covid-19?
– Det är det som ligger till grund för våra överväganden, att inte absolut förbjuda människor att träffas. Vi har ett problem med de restriktioner som läggs på oss. Ensamhet, depression, missbruk. Det blir en högre risk om man träffar andra människor men å andra sidan måste vi hantera de andra riskerna, säger Johan Carlson.
Ska man inte resa med tåg?
– För det första. Vi ska undvika onödiga resor men om man bestämt sig för att man tycker att det är nödvändigt att besöka mormor, så ska man göra det på ett smittsäkert sätt. Kan man promenera till mormor eller åka bil? säger Carlson.
– Näst säkrast är kollektivtrafik där man kan boka biljett och ha kontroll över sina säten. Det man ska undvika är att tränga ihop sig i trånga bussar där man inte har kontroll över vem som sitter bredvid en, säger Carlson.
Ni räknar med att kulmen kommer innan julen eller på jul?
– Om scenarioläget håller och det verkar göra det än så länge, är det vår bedömning, säger Carlson.
Det finns alltså en beräkning på hur många som följer råden?
– Ja, och det måste man alltid lägga in i en sån här modell och det är alltid en uppskattning, säger Carlson.
Finns det straffansvar?
Socialminister Lena Hallengren svarar:
– Nej, det finns ingen påföljd eller vite som utgår om man inte gör det. Men det är väldigt tydligt att detta inte är något man rekommenderas att göra utan man SKA. Jag tycker det svenska folket lyssnat bra och varit väldigt följsamma denna rösten, säger Lena Hallengren.
Vad kan man göra för att förhindra att julhandeln inte innebär smitta?
– Vi har haft överläggningar med svensk handel och med ganska goda resultat fått åtgärder från handelns sida. Man har fått köa in i affärer och kanske varit ännu mer noggranna med var man får stå någonstans. Även om vi har sett trängsel och ökat tryck på handeln under den svarta veckan… om jag säger så, så har det varit betydligt lugnare än vanligt, säger Johan Carlson.
Tidigare i NH:
Coronaläget i Halland
Covid på Älvsåkersskolan
Dödsfall på Kolla efter covid-utbrott
Allvarlig smittspridning på boende – besöksförbud i Kungsbacka