19 år – tusentals timmar av förberedelse. Nu är det dags för VM på hemmaplan för Filippa Bergand.
– Jag vill prestera, jag är inte där för att bara delta, säger 19-åringen.

 

BORDTENNIS. Filippa Bergand sträcker ut högerbenet och pekar på sitt knä. Laserbehandlingarna hos Linda Ytfeldt har hjälpt. Inflammationen stör henne inte inne i hagen – tur är väl det för nu väntar hennes största utmaning i karriären.

19 år gammal är det dags för debut i ett internationellt seniormästerskap. Efter mästerskapet blir det nog rehabilitering fullt ut. Mellan hemmet i Åsa och spelplatsen i Halmstad är det tio mil. Ett avstånd där dröm blir till verklighet.

– Det ska bli riktigt roligt, det kommer nog att vara pirrigt, säger Åsaässet.

 

Det har varit två förberedelseläger – först var de i Eslöv för hårdkörning.

– Det var riktigt påfrestande. Jag kände till slut hur benet vek sig jag kunde knappt stå.

Sedan slipades de sista detaljerna i Varberg inför VM på hemmaplan. Euforin från att ha blivit uttagen har börjat lägga sig. Nu handlar det om att komma i toppform.

– Det är mitt första seniormästerskap. Det blir en erfarenhet, men jag vill göra det bra. Jag vill prestera, jag är inte där för att bara delta.

 

De fyra främsta i gruppen tar sig vidare – Sverige är sämst rankade i gruppen. Men att ta sig vidare till slutspelet ska inte vara någon omöjlighet, enligt Filippa Bergand.

– Det är fullt rimligt att vi lyckas. Vi kunde ha fått en värre lottning. Både Vitryssland och Ryssland kan vi ta. Det gäller bara att vi har vår dag.

Vad talar för Sverige?

– Lagsammanhållningen, att vi har olika spelstilar i laget och att vi har en riktigt bra etta i Matilda Ekholm. Det är en etta av högsta nivå. Sedan hoppas jag att hemmaplan kan höja oss.

 

Filippa Bergand tror att Matilda Ekholm och Linda Bergström är givna som två av de tre spelarna i varje match. Den sista platsen står mellan Jennifer Jonsson och henne.

– Jag hoppas att få chansen.

Hur känns formen?

– Väldigt bra. Jag tycker att växlingarna sitter fint, förutsättningarna inför är bara bra.

Kan något lag hindra Kina från guldet?

– I så fall Japan som har ett ungt lag, men Kina är storfavoriter.

Familj och vänner kommer att vara på plats. Men för Åsaspelarens del handlar det om att koppla bort att det faktiskt handlar om ett VM.

– Man ska inte göra det så stort som det faktiskt är. Då finns det en risk att spelet låser sig. Jag ska gå ut som at det är en vanlig tävling och spela som vanligt. För det är det spelet som har gjort att jag har blivit uttagen.