Det var en natt i december på Östanvindsgatan som en 50-årig man blev konfronterad av två yngre män som kom på en moped. De riktade ett pistolliknande föremål mot honom och beordrade honom att överlämna sin bilnyckel, mobiltelefon, läsglasögon och 500 kronor i kontanter. Därefter tog männen sig in i hans bil, startade den och körde in i en vägg, men lyckades sedan köra iväg.

Polisen kunde dock gripa männen en bit därifrån, på Teknikgatan. En polis uppger att hon vid gripandet ”var beredd att skjuta om någon av de två gjorde något hastigt” eftersom hon fått information om att de var beväpnade. Men inget skott avlossades och i efterhand har det visat sig att det pistolliknande föremålet var en leksakspistol. En av männen uppger i tingsrätten att de bestämt sig för att råna mannen på grund av det ”var en häftig grej”.

I tingsrätten erkänner dock ingen av männen rånet, den ene påstår att han då inte visste att det han gjorde var olagligt och den andre säger att han inte minns händelsen. Männen är 20 respektive 22 år gamla och bodde båda vid tillfället på ett LSS-boende i Kungsbacka.

Nu döms de två för rånet och även för en rad andra brott. Bland annat ska en av männen samma natt ha tagit en annans moped. Straffet för dem blir skyddstillsyn med samhällstjänst och att betala skadestånd till brottsoffren.