En halv miljon vaccindoser denna vecka
Socialminister Lena Hallengren, S, har kallat till pressträff 08.15 denna morgon, tillsammans med vaccinsamordnare Richard Bergström, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, och Marie Morell, ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation.
Socialminister Lena Hallengren.
Regeringen har inför presskonferensen inte lämnat mer information än att den är på "temat vaccin".
– Idag kommer Sverige ha genomfört mer än 1 miljon vaccinationer av covid-19.
– Samtidigt så ökar fallen i befolkningen vilket är en påminnelse om att det är viktigt att hålla avstånd och i övrigt följa råden, säger Lena Hallengren.
Antalet fall på särskilda boende minskar.
– Under den här och nästa vecka väntar en halv miljon doser anlända till Sverige. Under april väntar 4,5 miljoner doser, fler än vad Sverige fått hittills under hela perioden.
– Idag så har vi tre godkända vaccin i EU och idag väntar ett fjärde vaccin att godkännas. Det är samarbetet mellan privat och offentlig sektor som har gjort det möjligt.
– Vaccinen ger en god effekt men vi kan på förhand inte veta hur god effekt det ger, det kan hända att viruset muterar.
Regeringen utökar låneramen för att få möjlighet att teckna fler avtal för vaccin.
Förslaget som föreslås till riksdagen är att låneramen för inköp av vaccin höjs från 4,5 miljarder till 11 miljarder kronor.
– Vi talar om mycket pengar, men det är lite jämfört med vad covid-19 har kostat samhället, säger Lena Hallengren.
Färre gamla avlider av covid-19
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson tar vid:
– Läge är fortsatt allvarligt. I morgon är det ett år sedan vi deklarerade en spridning av pandemin.
– Pandemin har haft konsekvenser för folkhälsan som helhet. För ett år sedan kändes drömmen om ett vaccin avlägset (…) idag står vi med tre bra godkända vacciner i full användning.
– Vi ser hur allt färre avlider i covid-19 bland de allra mest utsatta, samtidigt som smittspridningen är kraftig i samhället.
– Vi kommer ha ytterligare ett antal månader innan vaccinet ger en påtaglig effekt av smittspridningen i samhället. Den här veckan kommer 500 000 nya doser till Sverige och bolagen säger att deras leveranskraft kommer öka under våren.
– Det är viktigt att alla tar sitt ansvar. Fortsätt stanna hemma om du har symptom. Håll avstånd till andra. Och ta vaccinet när det blir din tur. Vänta inte, säger Johan Carlson.
Förväntad fortsatt hög belastning
Marie Morell, ordförande i Sveriges kommuner och regioner, SKR.
– Vi har ett fortsatt oroande läge och ser att vi håller på att gå in i en tredje våg trots att det har gått ett år. I många regioner ser vi en tydlig smittspridning. Vi förväntar oss en fortsatt hög belastning på hälso- och sjukvården.
– Samtidigt som belastningen på vården ser lite olika ut så finns det ett bra samarbete mellan regionerna, till exempel i intensivvården.
– Vårdens medarbetare i både kommuner och regioner har gjort ett exemellöst arbete under pandemin. Vi måste fortsätta göra vad vi kan för att minska smittan och följa de rekommendationer som finns. När vi nu går in i en tredje våg är det väldigt positivt att det finns ett vaccin.
– Det finns en frustration om att vaccinationerna inte går snabbare. Men när vaccinen kommer så finns kapaciteten att börja vaccinera. Det finns kapacitet att vaccinera 2,1 miljoner invånare i veckan.
– Nu går vaccinationen igång med personer som har hemtjänst och vad vi kunde se förra veckan är att ungefär hälften av alla med hemtjänst har fått åtminstone en dos. Vi går också in i fasen där de allra äldsta i regionerna får sin vaccination. Alla invånare kommer få information när det är dags att vaccinera sig. Man behöver inte ringa sin vårdcentral. Man kan också läsa information på 1177.
Bra flöde till halvårsskiftet
Vaccinsamordnare Richard Bergström:
– Det är väldigt stor fokus nu på att trygga leveranserna. Det finns frustration över att det gått långsamt och varit ryckigt men vi ser nu hur Pfizer och Moderna dubblar sin kapacitet. Astra Zeneca har haft problem och har fortsatta problem. Vi jobbar med att hjälpa dem. Vi hoppas att de kan hålla målen och till och med överträffa dem.
– Vi får sannolikt i morgon ett godkännande av ett nytt vaccin, Johnson and Johnsons, och det är ett vaccin där det bara krävs en dos. Sverige får troligtvis 1,2 miljoner doser av det.
– Vi har ytterligare två godkännande till under våren och vi har även en ansökande liggande inne av det ryska vaccinet Sputnik V.
– Det kommer komma 14 miljoner doser och under andra halvåret ytterligare 30 miljoner doser. Vad ska vi med dem till? Jo det kommer sannolikt ett godkännande för att ge det även till barn och ungdomar, och vi måste också boosta upp. Det kan också handla om mutationer av viruset som kräver mer, men det vet vi inte än, säger Richard Bergström.
Nu öppnar de upp för frågor.
Frågor från media
Kan man vara säker på att det kommer 3 miljoner doser i april?
– Det har aldrig varit utlovat eller prognostiserat att vi skulle ha lika mycket leveranser hela tiden utan att det skulle variera. Och att det är under andra halvåret man planerar för massvaccinationer.
– När inkörsproblemen är korrigerade finns alla förutsättningar att man kan hålla detta, säger Lena Hallengren.
– Nya fabriker är finansierade genom EU-kommissionen och oss, vi har koll på var pengarna gått. EU har inspektörer ute och kontrollerar, fabrikerna finns och de fungerar. Det är stökigt när en ny fabrik finns, men allt är ”up and running”, säger Richard Bergström
Hur ser ni på att regionerna ligger så olika i vaccinationstakten?
– Det är korrekt att det ser olika ut, säger Hallengren.
– Ja det är klart och det kan kännas frustrerande att man arbetat på olika sätt. Men det är också olika förutsättningar man har. Vissa har valt att vaccinera sina medarbetare i större omfattning. Det är ingen region som haft vaccin liggande på hyllan, säger Marie Morell och fortsätter:
– Det har gjorts på lite olika sätt men i slutändan kommer vi ha en fullgod vaccinationsteckning. Man har gjort det lite olika utifrån sina lokala förutsättningar.
Det finns rapporter om att Johnson and Johanson har problem att leverera sina vaccin, vad betyder det?
– De har flaggat för att de inte kommer kunna leverera förrän om en månad, de kommer kunna komma igång efter det. Vi litar på deras leverans, säger Richard Bergström.
Hur ställer sig regeringen till att använda det ryska vaccinet Sputnik om det blir godkänt?
– Jag tror vi sagt hela tiden att vi inte ska värdera var vaccinet kommer ifrån. Det skulle förvåna mig mycket om vi säger nej till några vaccin i dagsläget, säger Hallengren.
Det finns en rädsla för vaccinmotstånd, hur ser vaccinationsviljan ut?
– Vi bedömer att den är fortsatt hög. Förutom små begränsade grupper som alltid bedriver kampanjer mot vaccinationer ser vi inget motstånd. Problemet är att vissa grupper är svåra att nå. Därför jobbar vi med regionerna och kommunerna för att nå personer som inte är vana att få vaccin, säger Johan Carlson.
– Det är glädjande att våra presskonferenser varje gång handlar om ”när får jag vaccination”, säger Lena Hallengren.
Hur ser det ut att använda vaccinerna på barn?
– Vi är inte riktigt där ännu, vaccinen är inte godkända för barn. Men det finns all anledning att tro att vi går vidare med barngrupperna om möjligheten finns, säger Carlson.
– Det är också viktigt att prata om den psykiska ohälsan som pandemin bär med sig. Vi har stor fokus på vården men det handlar också om arbetslöshet, barn och unga som inte kan gå till skolan. Det är därför det är så viktigt att skolor är det sista vi stänger och det första vi öppnar.
Kan gruppen som är emot vaccin påverka effekten på vår immunitet?
– Den grupp som är rena motståndare till vaccinationen kommer inte påverka utan det handlar om vår möjlighet att nå fram till grupper som är svåra att nå, som kommer att påverka, säger Carlson.
Ligger vaccinmålet fast?
– Ja, vaccinmålet ligger fast. Det är något vi kunnat beräkna utifrån de avtal vi har och den kapacitet som finns. Men man kan inte vaccinera utan vaccin. Icke påverkningsbara omständigheter som att vi inte får vaccin, ja då kommer vi inte klara det, säger Hallengren.
Även dosintervallen kan påverka berättar Hallengren. Det ska till exempel gå nio veckor mellan Astra Zenecas vaccindoser, vilket kan göra att en del inte har hunnit få sin andra dos under det första halvåret.
– Det fanns farhågor att Astra Zeneca-vaccinet skulle ha en sämre effekt, kanske 60 procentigt effekt för två doser. Men nu ser vi efter en brittisk studie att man har en god skyddseffekt mot allvarlig sjukdom på 80 procent. Vilket innebär i vår synvinkel så kommer vi uppnå en bra skyddseffekt i befolkningen före halvårsskiftet även om en del får sin andra dos en bit in i juni. Rent faktiskt är detta mindre problematiskt än vad vi trott, säger Carlson.
Tittar ni på att bara använda en dos?
– Ja det gör vi. Men nu kommer det bli så stora skillnader i volymer i vår så i praktiken blir skillnaden ganska liten, säger Johan Carlson.
Lena Hallengren, centern vill se mer omfattande nedstängning, pågår det politiska diskussioner? Hur ser du framåt i den frågan?
– När det gäller mer omfattande nedstängning är det egentligen det vi ägnar all vår tid åt att diskutera. Att hela tiden försöka parera de åtgärder vi bedömer krävs. Det finns också en debatt att det är svårt att hålla ordning på alla regler. Vi har med pandemilagen rustat oss för det. Men åtgärderna måste kunna ge effekt, säger hon och fortsätter:
– Det är viktigt att vi inte genomför regler bara för sakens skull (…) utmaningarna handlar om (smittspridningen) privatlivet och på arbetsplatser, säger Hallengren.
När vi frågat samtliga regioner så är det mer än hälften som hade önskat mer hjälp från staten, eller mer gemensam infrastruktur. Har du tankar kring den kritiken?
– Det finns alltid saker man kunde ha gjort bättre säkerligen, men jag är mycket imponerad över det arbete vi har gjort, säger Marie Morell.
Hon menar att det från början handlat om ett omfattande samarbete mellan kommunala tjänstemän, beslutsfattare, länsstyrelsen, hälso- och sjukvården och regeringen.
–Vi kan samverka och samarbeta trots att vi är olika organisationer med olika ansvarsområden, på ett väldigt effektivt sätt, säger Marie Morell.
Klockan 08.54, presskonferensen är nu avslutad.
Mer läsning:
Coronaläget i Halland
Kullaviksföretagare bakom coronamanifestation
Astra Zenecas vaccin godkänt för äldre
Kramar för äldre får vänta – riktlinjerna för otydliga