Det kontantlösa samhället verkar modernt, rationellt och säkert.

Modernt är det. Rationellt är det bara skenbart, (ratio betyder förnuft på latin). Säkert är det bara med tanke på rånrisken, (som vid överfall vid pengatransport och för den enskilde här och var), men inte ur försvarssynpunkt. För övrigt kan vi bli rånade på kort. Fel kan uppstå också.

Internetsamhället är praktiskt, men sårbart. I det kontantlösa samhället kan vi bli avskurna från möjligheterna till pengatransaktioner och stå där utan att kunna köpa det vi behöver och betala det vi måste för vår överlevnad.

Det är aningslöst att helt förlita sig på kortbetalningar. Vi måste kunna ha ett slags back-up i form av kontanter. Annorlunda och mer krismedvetet tänks det i andra EU-länder. I till exempel Tyskland förstår man sårbarheten. Här känner vi oss säkra och trygga nog att avskaffa kontanterna.

I Kungsbacka tas bankomater bort och den ena butiken efter den andra stoltserar med övergång till enbart kortbetalning. Alla som vill ha alternativ och föredrar kontantbetalning marginaliseras. Det här är inte bra. Det håller inte. Modernt är det men varken rationellt eller säkert.

Alternativförespråkare