POLITIK 2022-08-26 KL. 19:00

Valet 2022: Lisa vill fortsätta samarbetet

Av Christina Wagner

Moderaterna styr Kungsbacka tillsammans med allianspartierna och vill fortsätta styra ihop efter valet. Kommunen kommer fortsätta växa men måste fortsätta vara trygg och trivsam.

Valet 2022: Lisa vill fortsätta samarbetet

TV-klipp och nyheter

Lisa Andersson är kommunalråd och en av kommunens mest erfarna politiker. Redan som 13-åring gick hon med i moderata ungdomsförbundet och fastnade för politiken, frihet under ansvar.
– Jag kommer ihåg att de skulle införa blockbetyg, det tyckte jag var ett dåligt förslag. Jag gick med i MSU, vi lyckades stoppa förslaget. När man är många kan man påverka, det är bättre att engagera sig än att sitta hemma och klaga.
Hon vill uppnå trygghet, samarbete och tillväxt i Kungsbacka, men allt hänger ihop och är mer komplext än vid första anblicken.
– Jag vill få till ett samhälle och en kommun som växer men som fortsätter vara trygg och trivsam. Vi ska växa på ett klokt sätt, med infrastruktur, med trygghet på gator och torg, olika sorters bostäder, fler företag och man ska kunna välja vilken skola man vill ha och få stöd och hjälp när man behöver det. Och att vardagspusslet går ihop. Alla de bitarna hör ihop, säger hon.
Samarbete
Det måste finnas olika bostäder, förskolor och skolor i alla kommundelar. För att nå dit måste kommunen ha bra samarbete mellan politiker, företagare och invånare och skapa tillväxt på ett klokt sätt, menar Lisa Andersson.
– Nämnderna ska inte jobba isolerat, vi måste jobba tillsammans för att få ett bra samhälle som är bra för alla. Vi får inte titta på det i stuprören och måste utnyttja kraften som finns i civilsamhället och bland företagen så vi tillsammans skapar det goda samhället. Ungdomarna måste ha något att göra, äldre måste ha någonstans att bo. Många har inte far- och morföräldrar i närheten, kan man sammanföra äldre och unga för gemenskap? Skolbyggnader står tomma på kvällar och helger, där finns stor möjlighet att använda dessa till aktiviteter.
Sitter inte nöjda
För Moderaterna är även ordning och reda i Kungsbacka viktigt, liksom trygghet och kvalitet.
– Trygghet är jätteviktigt, annars är det svårt att fokusera på det goda. Och så är det viktigt med bra kvalitet i våra verksamheter, med fokus på kärnverksamheterna vård, skola och omsorg.
Inför valet knackar partiet dörr och fråga invånare om vad som kan göras bättre. Även som styrande parti är det viktigt att ta del av invånarnas synpunkter, när det inte varit pandemi har Moderaterna gjort det årligen.
– Vi ska inte sitta nöjda, omvärlden förändras och vår verksamhet måste förändras för att allt ska bli bättre. Vi uppmanar alla att ta kontakt med oss och våga lämna synpunkter, vi är ju till för dem. Väldigt många här är otroligt nöjda men man ska aldrig vara så nöjd så saker inte går att förbättra. När vi knackar dörr får vi tips, som att det var spetsigt grus på cykelbanorna så man fick punktering. Vi tog reda på varför, det visade sig vara fel i en upphandling. Det är sånt man inte får reda på om man inte pratar med folk.
Stabilt kommunstyre
Lisa Andersson hoppas på fortsatt alliansstyre, eftersom ett långvarigt styre gör kommunen stabil.
– Det blir långsiktiga spelregler där man vet vad som gäller. Många kommuner hoppar varje val, alla ska visa sig starka och göra organisationsförändringar och det blir inte bra nånstans. Här försöker vi vara ense om vissa saker på lång sikt med en gemensam vision, en långsiktig plan som alla är med på.
Men det viktigaste av allt som politiker är att skapa framtidstro, menar Lisa Andersson. I dag finns så mycket oro, som för ekonomin, klimatförändringarna eller den psykiska hälsan och välmåendet.
– Gör vi saker tillsammans kan vi få ett bra samhälle, men då måste alla hjälpas åt för förändring och inte tro att andra gör det. Jag som individ måste hjälpa till, måste förstå att alla är del av samhället. Vi måste enas för att få ett bra samhälle.Fakta: Lisa Andersson
Ålder: 53 år.
Antal år i politiken: Förtroendeuppdrag sedan 1989. Heltidspolitker i 3 år.
Politiker jag ser upp till: ": Utav dagens politiker så gillar jag Elisabeth Svantesson."
Viktigaste frågan: "Ett tryggt och trivsamt Kungsbacka med ordning och reda. Det är en förutsättning för att kunna ge framtidstro"


TV-klipp och nyheter

Nästan alla busslinjer inställda
TRAFIK 2023-11-29 KL. 19:57
Premium

Nästan alla busslinjer inställda

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret
FOTBOLL 2023-11-29 KL. 18:00
Premium

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret

Sportchefen om den nya ekonomiska verkligheten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-30 KL. 18:00
En bandymånad som kan avgöra allt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.