POLITIK 2022-08-27 KL. 15:00

Valet 2022: Carita har trygghet i fokus

Av Christina Wagner


Även om migrationen är fortsatt viktig så är det trygghet Sverigedemokraterna lyfter fram som mest betydelsefullt inför valet. Och så vill inte partiet att Kungsbacka ska växa på samma sätt som de andra partierna i kommunen.

Valet 2022: Carita har trygghet i fokus

TV-klipp och nyheter

Carita Boulwén är första namn hos Sverigedemokraterna i Kungsbacka. I dag politiker både i kommunen och i region Halland kandiderar hon även på riksnivå i höst. Hennes politiska engagemang började 2014.
– Faktum är att jag satt hemma och tittade på nyheterna och var upprörd kväll efter kväll, över allt som skede i landet med den samhällsutveckling vi har på grund av en oansvarig migrationspolitik. Jag såg en mening någonstans, ”det hjälper inte att sitta hemma och knyta näven i byxfickan” och tänkte att det var riktat till mig. Så började det, att det blev SD var mycket för att det var de enda som vågade prata om problemen och dess anledning, berättar hon.
Med åren har Sverigedemokraterna breddat sig från den ursprungliga kärnfrågan migration. I dag är den viktigaste frågan i Kungsbacka trygghet, begreppet har kommit att innefatta väldigt mycket för partiet.
– Den växande otryggheten går ju hand i hand med migrationen. Vi ska ha trygghet på våra gator och torg, vi vill se ordningsvakter på otrygga platser. Men det handlar också om trygghet i skolorna, att ser över hur man kan säkra så inte obehöriga kommer in på skolorna. Att du får utbildning du har rätt till i skolan av kompetenta lärare och att du får den hjälp du behöver.
– Det handlar också om trygghet att få vården du har rätt till, när du behöver det och att du får det av människor som förstår vad du säger och att du förstår dem. Att det inom vård- och omsorg kommer personer som har rent mjöl i påsen, vi driver språkkrav som oerhört viktigt och att man tar utdrag ur belastningsregistret. Sen är det även att du har trygghet på din arbetsplats, med trygga arbetsförhållanden och bra arbetsmiljö, förklarar Carita Boulwén.

Bara i närområdet
Migrationsfrågan är fortfarande lika viktig. Kungsbacka borde inte ta emot nyanlända alls eftersom det inte finns bostäder och resurser så det räcker.
– Vi har tagit emot allt för många från kulturellt avlägsna länder i vårt land som inte kan anpassa sig till vårt vårt västerländska levnadssätt. Det är inte rimligt att ta sig över halva jordklotet för att komma hit, och många passerar faktiskt en rad trygga länder. Vi vill hjälpa till så de blir trygga i sitt närområde. Många som kommer hit mår heller inte väl när de kommer ifrån sitt sammanhang. Som det är nu vill vi ha stopp i mottagandet för länder som inte är i vårt närområde. Vi ska hjälpa till när något händer i vårt närområde, som till exempel Ukraina. Men vi har tagit emot många tidigare vilket gör att vi inte har det utrymme vi behövt ha nu, vi har inte resurserna eller bostäderna.
Vad det innebär geografiskt är inte helt lätt att svara på i dagsläget.
– De närmast angränsande länderna, skulle jag säga, som Ukraina som inte är så långt ifrån vår gräns. Där anser vi att vi hör till deras närområde, men var man ska nå gränsen är svårt att svara på.

Barn och unga viktigt
Lokalt driver partiet ungefär samma frågor som på riksplanet, alltså trygghet, migration och välfärd. Utöver de frågor partiet driver har Carita Boulwén barn- och ungdomsfrågor som sin hjärtefråga. Busskort får unga är något hon försökt få igenom länge, och att insatser införs tidigt för barn och unga.
– Det flödar av narkotika i Kungsbacka, något som är väldigt oroväckande. Jag sitter i individ- och familjeomsorgsnämnden, vi har många barn och ungdomar vi behöver placera. Mycket på grund av deras eget beteende, men också för att de inte har det bra och tryggt hemma.
En annan viktig fråga för partiet just nu är sänkta bränsle och elpriser, för det måste vara möjligt att bo på landsbygden med fullgod samhällsservice. Bättre företagsklimat i Kungsbacka och att kommunen inte växer så fort är andra lokala frågor.
– Bostäder är ett stort problem, det har försvårat med migrationen naturligtvis. Många vill äga sina bostäder, man ska kunna flytta till Kungsbacka till egenägd bostad. Vi måste ändra regelverken så vi kan hålla nere priserna, sen behöver man ändra på riksnivå. Vi vill ta fram förmånliga lån för förstagångsköpare till exempel.Namn: Carita Boulwén
Ålder: 54
Antal år i politiken: 8 år.
Politiker jag ser upp till: Jimmie Åkesson. "Jag beundrar hans mod och hans uthållighet".
Viktigaste frågan: Trygghet, men personligen också barn- och ungdomsfrågor"


TV-klipp och nyheter

Fullträff för årets julmarknad i Kungsbacka
NYHETER 2023-12-03 KL. 18:23
Premium

Fullträff för årets julmarknad i Kungsbacka

"Man får både vinter- och julkänsla"

Gymnastik är en fantastisk lagidrott
SPORT 2023-12-03 KL. 10:45
Premium

Gymnastik är en fantastisk lagidrott

Stilenlig parad i vinterkyla
KULTUR & NÖJE 2023-12-02 KL. 16:40
Premium

Stilenlig parad i vinterkyla

Nytt försök med kritiserad belysning
NYHETER 2023-12-02 KL. 08:30
Premium

Nytt försök med kritiserad belysning

Grannar runt fotbollsplanen upprörda

FBK räddade poäng i sista sekunden
BANDY 2023-12-01 KL. 22:02
Premium

FBK räddade poäng i sista sekunden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2023-12-03 KL. 15:00
Veckans rosor
Premium | SPORT 2023-12-03 KL. 10:45
Gymnastik är en fantastisk lagidrott

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.